Megújuló energiaforrások

Tovább csökken a nepelemk ára

Olcsó jövőnek néz elébe a napelem. Több országban összehasonlították a mostani árakat és a felmérések eredményei azt mutatják, elképesztően gyorsan esik a napelemek ára. Talán ez még inkább előre lendíti ezt az ipart, és egyre több ország fog napelem farmokat építeni.

A felmérés alapján az elmúlt 5 hónapban 25%-kal lejjebb mentek a napelemek árai. Kínában, augusztus közepén a legolcsóbb ajánlat egy farm bővítésére 46 cent/W volt. Míg Abu Dzabiban, szeptember 19-én rekord alacsony árajánlat érkezett egy 1.2 gigawattos farm megépítésére: 0,023 dollár/kWh, azaz alig több, mint 2 cent. Elképesztő!

solar2

Természetesen nem csak Kínában és Abu Dzabiban van ekkora olcsóság napelem szempontjából. Egy 100 MW-os projektre Nevadában egy 4 cent/kWh-s árajánlatot küldtek. Ez a valaha látott legalacsonyabb ajánlat az Egyesült Államokban, ráadásul így egy napelem farm megépítése lényegesen olcsóbb, mint nukleáris erőműveket vagy szénerőműveket építeni.

solar3

Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium felmérései szerint az elmúlt 7 évben minimum 41%-kal estek a tiszta energia költségei, de bizonyos területen 94%-os árcsökkenés is tapasztalható. A kutatásokban főleg a szélenergiára, lakossági napenergiára, napelem farmokra, és LED világításra koncentráltak, és az adatok alapján 2008 óta minden területen elképesztő költségcsökkenés figyelhető meg. A felmérés szerint 2008 óta, az Egyesült Államokban 64%-kal olcsóbb a napelemfarmok építése és fenntartása, míg a lakossági napelem piacon 54%-os árcsökkenés volt a jellemző.

Forrás: http://futurism.com/