Megújuló energiaforrások

Jók a kilátások megújuló energia terén

Szerencsére az utóbbi években egyre népszerűbb a megújuló energia. És ezt a Nemzetközi Energia Ügynökség legutóbbi jelentése is igazolja, 2015 egy meghatározó év volt szerintük.

“2015-ben először, a felhasznált energia több, mint fele megújuló energiából származott” – írják. Tavaly összesen 153 gigawatt energia jött megújuló energiaforrásokból, amihez nagyban hozzátett az elmúlt évek szél- és napenergia farmok építése. Ezek globálisan 63 és 49 GW energiát szolgáltattak számunkra.

energy3

A jelentésben azt is megemlítették, hogy a generációs váltások is sokkal költséghatékonyabbak, “rekord olcsók, és sokkal hosszabb életűek” az új panelek, és szélerőművek. Egy konkrét statisztika majdnem mindenkit ledöbbentett: minden nap 500.000 napelemet szerelnek fel világszerte.

energy4

A döntéshozók szerepe is nagyban hozzájárult ezekhez a sikerekhez, hiszen az utóbbi években rengeteg olyan törvényt hoztak, vagy olyan adókedvezményeket szabtak ki, hogy a világ 4 kulcsterületén (USA, EU, Kína, India) a befektetők számára is megéri a farmok kiépítése. Egyelőre Kína a vezető ország a világon megújuló energiaforrások kiaknázása terén, az utóbbi időben 40%-kal nőtt a farmok kiépítettsége. Ezt annak köszönhetik, hogy az egész ország csökkenteni szeretné a légszennyezettséget.

energy2

A jelentés jó példát mutathat azoknak az országoknak, akik még szkeptikusak a megújuló energiával kapcsolatban. A párizsi klímacsúcson az összes ország beleegyezett abba, hogy csökkentik a káros anyag kibocsátásukat, és úgy hogy a megújuló energia nem jár semmilyen kibocsátással, mondhatni napról napra olcsóbb, sőt még kifizetődőbb is, mint a szén-alapú energia, nem kérdés merre kell tartanunk, ami a jövőt illeti.

Forrás: http://futurism.com/