Megújuló energiaforrások

Napelemek egy katedrális tetején

Egy ezer éves brit katedrális is csatlakozik a napelem-forradalomhoz. A Mypower már fel is szerelte a 150 napelem közül az elsőt, így valóban megindult a menet az újítás felé. Ha kész lesznek a munkával a katedrális lesz a legöregebb épület az Egyesült királyságban, de talán az egész világon, amit napelemek fognak borítani.

A Mypower az angol Gloucester Katedrálisra szereli fel a paneleket, amik az épület felépítéséből fakadóan valószínűleg nem lesznek láthatóak az utcáról. Összesen 40 kilowatt tiszta energiát fognak szolgáltatni a katedrálisnak. A vállalat igazi brit szemszögből közelítette meg a dolgot, ugyanis azt nyilatkozták, hogy a napelemeknek köszönhetően “a villanyszámla nagyjából 25%-kal fog csökkenni, és ez a pénz pont elég 2.000 csésze tea elkészítésére, naponta.”

solar1

Persze egy ilyen öreg épületre közel sem olyan egyszerű felszerelni a napelemeket, ugyanis a tető több helyen már nincs olyan jó állapotban. A Mypower egy szóvivője azt mondta, közösen dolgoznak a katedrális karbantartóival, hogy a munkát tökéletesen végezzék el, és, hogy abból később se legyen semmilyen komoly, nem várt probléma. “Néhol nagyon nehéz dolgunk van. Volt példa, hogy centiméterekre kellett egyensúlyoznunk egy több száz éves vízköpőtől. De persze mindent pontosan kiszámoltunk, így a kivitelezés során nem fogjuk rongálni az épületet.” – mondták.

solar3

Az angol egyház elindított egy “Csökkentsük a lábnyomunkat” kampányt, ennek keretén belül szerelik fel a napelemeket erre a katedrálisra is. A kampány végső célja, hogy 2050-re 80%-kal csökkentsék az ökológiai lábnyomukat az Egyesült Királyságban. Egyébként ebben a katedrálisban koronázták meg III. Henriket és itt van eltemetve II Eduárd is.

Forrás: http://www.businessgreen.com/