Megújuló energiaforrások

Egy 13 éves lány zseniális találmánya

A 13 éves, ohio-i Maanasa Mendu megnyerte a Discovery Education 3M Young Scientist Challenge fődíját, így találmányának köszönhetően 25,000 dollárral lett gazdagabb, és idén ő Amerika első számú fiatal tudósa. A szerkezete, amivel nyert, pedig sokat segíthet a szegényebb országokban élőknek tiszta energiához jutni.

Mendu és a 3M által kirendelt mentor, az elmúlt három hónapban nagy erőkkel dolgoztak hogy a szerkezet elkészüljön a versenyre. Mendu terve eredetileg az volt, hogy a szél energiáját hasznosítsa mozgásérzékelő szenzorok segítségével, azonban a mentor, Margauz Mitera javaslatára a találmány “leveleit” könnyű napelemekre cserélte és a szenzorok is képesek most már a legapróbb rezgésből is kinyerni az energiát. Így a “levelek” képesek energiát termelni a csapadékból, szélből, sőt még a napból is.

mendu3

Mendu indiai utazása során megdöbbentette, hogy mennyien élnek hatalmas szegénységben, és hogy hány embernek nem jut tiszta víz és energia, mert egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak ezt a “luxust”, amit mi mind természetesnek veszünk. Ez adta az inspirációt, hogy előálljon egy rendkívül olcsó módszerrel, amivel lehet tiszta energiát termelni.

mendu2

Most, hogy vége a versenynek Mendu azt tervezi, hogy egy valódi prototípust csináljon, amivel aztán további kísérleteket hajt végre, hogy finomíthassa a rendszert.

Forrás: http://futurism.com/