Megújuló energiaforrások

Nagy-Britannia is leteszi a voksát a megújuló energiaforrások mellett

Újabb jó hírek érkeztek a megújuló energia iparából: Annak érdekében, hogy továbbra is versenyképesek tudjon maradni, és hogy egy zöld energiaszektort építsen ki, az Egyesült Királyság teljesen leáll a szénalapú energia-előállítással 2025-ig.

A nap- és szélenergia ára folyamatosan zuhan, ezzel törve meg a köztudatban a “zöld energia drága” sztereotípiát. A britek azért döntöttek úgy, hogy végleg bezárják a maradék nyolc szénerőművüket, mert az utóbbi fél évben már több energiát állítottak elő országszerte napelemekkel, mint a szénerőművekkel. De akármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy mindezt tényleg csupán a zöld energia iránti elhatározottságuknak köszönhetjük, a tény az, hogy ezek az erőművek már több, mint 50 éve állnak és működnek, bőven több ideje, mint amennyire tervezték őket.

header_coal_fired_power_plants

“A közel sem hatékony, öregedő szénerőmű flottánkra való támaszkodás nem tartható fent a jövőben. Majdnem az összes jelenleg is üzemelő szénerőművünk jóval a tervezett élettartamuk felett járnak már, és rendkívül költséges fejlesztések nélkül amúgy is bezárnának a következő években.” – mondta Greg Clark, az üzletért, energiáért, és ipari tervezésért felelős államtitkár.

coal3

A terv szerint fokozatosan térnek át a zöld energiára, ezzel elkerülve, hogy hirtelen több ezer állás szűnjön meg, nem is beszélve arról, hogy addig további, szükséges szélerőműveket és napelemfarmokat építsenek. Ennek érdekében évente 290 millió fontot (105 milliárd forint) szán az állam a megújuló energiaforrások kiépítésének felgyorsítására.

coal1

Az Egyesült Királyság példája is remekül megmutatja, hogy a zöld energia egyre inkább járhatóbb út, és hogy ez a rendszer is teljes mértékben ki tudja szolgálni egy fejlett ország igényeit. Ugyan rengeteg kritikusa van ezeknek a kampányoknak, és sokan kétlik a megújuló energiaforrások kapacitását, de a kormányok döntései magukért beszélnek: a megújuló energia működik.

Forrás: http://www.telegraph.co.uk/