Megújuló energiaforrások

Mi épül Csernobilban?

2016.11.23. - 19:50  |  Nincs hozzászólás

1986. április 26-án Csernobilban, Ukrajnában (akkor Szovjetunió) felrobbant a Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű. Ez a globális katasztrófa teljesen lakhatatlanná tette a területet több száz évig. Azonban két kínai energia cég is azon dolgozik, hogy az egykori városok, Csernobil és Priprjaty területén egy óriási napelem farmot építsenek.

"Elképesztő társadalmi és gazdasági előnyök fognak származni a napelem farm megépüléséből", mondja Shu Hua, a GCL System Integration Technology igazgatója. Az előnyök mellett egy mentális pozitívum is származik az építkezésből, hiszen a 30 éve lakatlan, és továbbra is elképesztően radioaktív terület így nem kihasználatlan, hanem a megújuló energia forrása lesz.

Az egykori atomerőművet egy közel 2.600 négyzetkilométeres felhasználatlan, szennyezett terület övezi, itt tervezik megépíteni a farmot a kínaiak. Magát a reaktort jövőre fedik le acéllal, 1.6 milliárd dollárért. Egyelőre nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni a farm megépítése, ahogy azt sem, pontosan hol fogják azt elhelyezni, de a két cég biztosította az embereket, hogy a munkások biztonságban fognak dolgozni. "Ukrajna most fogadott el egy törvényt, ami lehetővé teszi a környék beépítését, ami azt jelenti, a sugárzás már nem fenyegető az emberek számára" - mondta egy szóvivő.

solar1

A kínaiak már korábban is építettek sérült területekre hasonló erőműveket, farmokat, jóval a mostani, csernobili projekt előtt. Ezzel próbálták meg visszaszorítani azt a trendet, hogy régen termőföldeket áldoztak be ezeknek a megépítéséhez. Jelenleg Kína a vezető napelemből nyert energiában, 2016 végére várhatóan összesen 43 gigawatt energiájuk fog ilyen farmokból, vagy háztetőkön lévő napelemekből származni. Természetesen nem csak ebben vezetnek a kínaiak. A 2015-ben gyártott összes napelem, vagy az ahhoz szükséges alkatrészek 72%-át Kínában készült.

Forrás: http://www.reuters.com/

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »