Megújuló energiaforrások

47 ország fog 100%-ig megújuló energiára támaszkodni

2016.11.24. - 16:31  |  Nincs hozzászólás

Újabb nagyszerű hírek érkeztek a marokkói klímacsúcsról. Eddig már több nagy ország bejelentette, hogy többek között úgy kívánják elérni az egyezményben foglaltakat, hogy bezárják az összes szénerőművüket a közeljövőben. A legújabb hír, hogy 47 ország egyezett bele abba, hogy 100%-ig megújuló energiával fogják működtetni országaikat.

Ugyan gazdaságilag a legrosszabb országokról beszélünk, mégis egy ekkora méretű változás hatalmas hatással lehet a bolygóra, természetesen jó értelemben. Azok az országok, akik beleegyeztek, a Climate Vulnerable Forum tagjai, és között van Banglades, Etiópia és Haiti is. Ezt az idei Marakeshben, Marokkóban megtartott klímakonferencián jelentették be. A Marakech Vision névre hallgató projektben az szerepel, hogy ez a közel 50 ország 2030 és 2050 között átáll 100%-ig megújuló energiára. Ezek az országok így szeretnének hozzájárulni, hogy a bolygó ne lépje túl a tavalyi, párizsi klímacsúcson megállapított 1,5°C-os hőmérsékletemelkedést.

climate3

A CVF országai közül néhányan kifejezték nem tetszésüket, hogy egyes országok nem igyekeznek kellőképpen a tavalyi egyezményben foglaltak betartására. "Nem tudjuk, hogy egyes országok mire várnak még, hogy elkezdjenek leállni a fosszilis energiával, és átállni a megújuló energiára. Mindenkinek el kell kezdenie az átállást mielőbb, különben mind szenvedni fogunk." - mondta Edgar Gutierrez, Costa Rica környezeti minisztere.

climate1

Szintén nem tetszésüket fejezték ki az USA lehetséges kiválásával kapcsolatban, amire Donald Trump utalt, mikor azt nyilatkozta, megvonja a támogatásokat a globális felmelegedés ellen küzdő szervezetektől. "2,5 milliárd dollárnak kellett volna érkeznie a postaládánkba, de most, hogy más lett a postás, ez felvet néhány kérdést, és problémát. Ha az Egyesült Államok kitáncol az egyezményből, és elvágja a szükséges pénzforrásokat más országok hozzáállása is meginoghat, ami visszafordíthatatlan problémákat okozhat." - közölte Tosi Mpanu-Mpanu a Kongói Demokratikus Köztársaság képviselője.

Forrás: http://www.bbc.com/

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »