Megújuló energiaforrások

Európa is kap energiát Marokkóból

Meglehet, hogy India legújabb napelem farmja jelenleg a világ legnagyobbja, de a Marokkóban épülő szintén hatalmas farm akár még Európát is elláthatja energiával. A Noor Ouarzazate Solar Complex névre keresztelt farm közel 200 focipályányi helyen fog elterülni, ez 1,4 millió négyzetméternyi sivatagot jelent a gyakorlatban.

A farm az Atlasz-hegység lábánál kapott helyet, 10 kilométerre Ouarzazate városától, itt évi 330 napnyi színtiszta napsütés vár majd rá. Több száz, busz méretű tükör is segíti a farm hatékonyságát. Ezek a reflektorok a napból érkező energiát egy vezetékre irányítják, amiben szintetikus olaj folyik, felmelegítve azt 350°C-ra. Innen nyerik azt a nagynyomású gőzt, ami a turbinák működtetéséhez kell.

noor3

“Pont úgy működik a rendszerünk mint bármelyik másik fosszilis energiát használó erőmű, kivéve, hogy mi a Napot alkalmazzuk hőforrásként.” – mondta Rachid Bayed, a Marokkói Napenergia Ügynökség szóvivője. Marokkó 2020-ra az energiájának 14%-át napenergiából szeretné begyűjteni, és a tervek szerint 2030-ra az energia 52%-a megújuló forrásokból fog származni, addigra jobban ráfeküdnek a víz-, és szélenergiára is.

noor1

Marokkó hamarosan exportálni is fogja az energiát Európába, hiszen a projekt 60%-át az Európai Unió finanszírozta. Mivel a napenergia technológiája egyre olcsóbb, és jobb, érthető, hogy egyre több ország szeretne megválni a fosszilis energiahordozóktól, hogy a Nap energiájára támaszkodhassanak. Jelenleg egy sziget teljes mértékben napenergián fut, Chile pedig már nem tudja hol tárolni a napelem farmokból beérkező rengeteg energiát.

Forrás: http://www.power-technology.com/