Megújuló energiaforrások

Megújuló energián fut a Google

A Google bejelentette, hogy 2017 vége előtt teljes mértékben átáll a megújuló energia használatára. Az utóbbi években rengeteget fektettek szél- és napenergiába, már a célegyenesben vannak, hogy 100%-ban megújuló energiát használjanak. A Google még 2012-ben jelentette be, hogy ez a céljuk, és a legutóbbi bejelentésükben már arról beszéltek, hogy egy éven belül el is érik ezt.

A Google Green névre hallgató kampányban kezdték el kiépíteni a saját rendszerüket, de a Google elmondása szerint a 100%-ban megújuló energia használata “csupán a kezdet”. 2010-ben egy iowai-i 114 megawattos szélerőmű farmmal szerződtek le, ekkor lett a kaliforniai cég a világ legtöbb megújuló energiáját felvásárló cége. A mostani bejelentésben az szerepelt, hogy még nagyjából 2,6 gigawatt szél- és napenergiát fognak vásárolni. “Még a következő év vége előtt minden energiánkat megújuló forrásokból fogjuk beszerezni” – mondta Neah Palmer, a Google energia stratégia vezetője.

google2

Sok tech-vállalat tűzte ki magának a 100%-os megújuló célt, de a Googla eddig fölényesen vezet. Az Apple 2015 elején érte el, hogy az amerikai divízió teljes mértékben megújuló energiából üzemel, akkor a globálisan felhasznált elektromosság 87%-a érkezett hozzájuk megújuló forrásokból. A Google ekkor kezdett igazán az Apple sarkában járni, de hamar leelőzte azt, amikor az adatközpontjait az ipari standardnál 50%-kal hatékonyabban kezdte üzemeltetni azokat.

google3

A Google a folyamatosan zuhanó szél- és napenergia árakra hivatkozva döntött a megújuló energia mellett, de elmondásuk szerint a cég ökológia lábnyomának csökkentése is fontos tényező volt, arról nem is beszélve, hogy egyre kevésbé szeretnének hozzájárulni a globális felmelegedéshez.

Forrás: https://www.greentechmedia.com/