Megújuló energiaforrások

Jól kezdi az évet egy holland vasúttársaság

Hollandia igen szeles ország, nem is véletlen, hogy évszázadok óta használják a szélenergiát különböző célokra. Jó úton is haladnak, hogy csak megújuló energián fusson az ország, mégis a 100% egyelőre ott is túl nagy falatnak látszik. Azonban a holland vasúttársaságok mondhatni "sínen vannak", hogy elérjék ezt a célt.

Az egyik vasúttársaság, a Nederlandse Spoorwegen remekül kezdte 2017-et, január 1-je óta minden szerelvényük kizárólag szélenergiával megy. Ez már önmagában elképesztő, de amellett sem lehet elmenni szó nélkül, hogy ezt ők érték el a világon először.

Naponta közel 600 ezren veszik igénybe a társaság szerelvényeit, ami összesen 1,2 millió utazást jelent, mindezt csakis szélenergiával meghajtva. Az holland energiaipari vállalat, az Eneco úgy számol, hogy ennek az igénynek a kiszolgálásához nagyjából 1,2 milliárd kilowattóra szélenergiára van szükség, nagyjából annyira, amennyit a holland háztartások használnak el egy év alatt.

wind2

Az Eneco és a Nederlandse Spoorwagen még 2015-ben kötötték meg a megállapodást, ami lehetővé tette az Eneco-nak, hogy továbbfejlessze a szélerőmű farmjait. A megállapodásban foglaltak már idén életbe is léptek, gyakorlatilag rekord idő alatt sikerült elérniük a célt. A vasúttársaság emellett megígérte, hogy évente 2%-kal csökkenteni fogja az energiafogyasztását, annak ellenére, hogy 2005 óta már 30%-kal csökkentették a felhasznált energia mennyiségét.

Forrás: http://brightvibes.com/