Megújuló energiaforrások

Obama: “A megújuló energiára való váltás visszafordíthatatlan”

Az Egyesült Államokat meglehetősen megosztotta az idei elnökválasztás. Rengeteg vita, zavargás és twitter üzenet közepette ért véget a herce-hurca, és azt már mind tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Donald Trump lesz. Ennek lehet örülni, vagy lehet nem szeretni, de tenni ellene már nem lehet. Azonban Barack Obama még igyekszik menteni a menthetőt, legalább is ami a megújuló energiákat érinti.

Nem titok, hogy Trump nem hisz a globális felmelegedésben, sőt a megújuló energiákban sem lát sok lehetőséget, és ami még aggasztóbb, hogy hasonló gondolkodású embereket jelölt a különböző pozíciókba. Azonban A Science magazin nemrég publikálta Obama véleményét a témáról. Szerinte ugyanis “a megújuló energia trend növekedése visszafordíthatatlan”, vagyis lényegében azt mondja, hogy a váltás egy kis-szénkibocsátású gazdaság felé “Trump-biztos”.

President Obama speaks to the Airman of Nellis Air Force Base Nev. during a visit to Las Vegas.  The president spoke about issues concerning world energy and the importance of solar power.  (U.S. Air Force Photo/Senior Airman Brian Ybarbo, released)

Obama négy okot is mond, hogy szerinte miért nem fogja befolyásolni a megújuló energiák iránti érdeklődést az, hogy ki ül az Ovális Irodában: Elsősorban, az elmúlt években a széndioxid kibocsátás és a gazdaság már kezdett elválni egymástól, másrészt a magánszektor is egyre fogékonyabb a tiszta energiára, harmadrészt az egész piac a tiszta energia felé halad, és végül az egész világ a tiszta jövő felé halad.

“Az Egyesült Államok sokkal jobban tud teljesíteni, ha megújuló energiára támaszkodik, és kevés széndioxidot bocsát ki, függetlenül attól, ki, hogyan vélekedik a globális felmelegedésről.” – írta Obama. Mikor Trump hivatalosan is az Egyesült Államok új elnöke lesz január 20-án, egy virágzó tiszta energia piacra fog belépni. A nap-, szél-, víz-, és geotermikus energia sokkal több energiát szolgáltat a népnek, mint a földgáz, nukleáris energia, szén és olaj együttvéve.

obama3

Ráadásul Trump lesz a megújuló energiáért folytatott verseny egyik “autójának” a vezetőülésében. Kína elképesztő mértékben fektet be a saját és külföldi megújuló energia infrastruktúra kiépítésébe. Rekordnak számító 32 milliárd dollárt fektettek be eddig a tiszta energiákba. Ha Trump elvágja a pénzt ezektől a projektektől Amerikában, akkor Kína és a többiek a visszapillantóból nézhetik, ahogy az USA eltűnik mögöttük a tiszta jövőért folytatott versenyben.

Forrás: http://grist.org/