Megújuló energiaforrások

Rengeteg ember dolgozik a napenergia iparában

Meghökkentő számokat lehet látni egy utóbbi, Egyesült Államokbeli munkavállalói jelentésben. A jelentést az USA Energiaügyi Minisztériuma adta ki, és az látható benne, hogy elképesztően sok ember dolgozik a napenergia iparban, ami azt illeti többen, mint az összes fosszilis energia iparában együttvéve.

Olaj, gáz, és szén. Ezeket pipálta le a nap, már ami a foglalkoztatottságot illeti. A jelentésből kiderül, hogy 2015 és 2016 között a napenergia 374.000 embernek adott munkát, míg az előbb említett fosszilis energia összesen 187.117 embert foglalkoztatott. Ez azt jelenti, hogy az energia iparban dolgozók 43%-a a napenergiával keresi a kenyerét, és csak 22% dolgozik fosszilis energiahordozókkal.

solar1

A jelentésben azt is megmagyarázzák, hogyan lehet ekkora a napenergia szektor. “Jól láthatóan a napenergia foglalkoztatta a legtöbb munkást. Ez főként annak tudható be, hogy rengeteg emberre volt szükség az újonnan létesített napelem farmok építésénél.” Míg a fosszilis energia infrastruktúrája már mondhatni teljesen kiépített, a napenergiára ez nem igaz, és ez a változás az elmúlt években gyorsult fel.

solar4

Tíz év alatt 5.000%-kal nőtt a napenergia kihasználtsága. Csak 2016-ban 191%-kal megnőtt az újonnan telepített napelemek száma az Egyesült Államokban. Ehhez az elképesztő növekvéshez képest az említett tíz éves periódusban a gáz ipara csupán 33%-kal nőtt, a szén pedig egy drámai 53%-os csökkenést tapasztalt. A jelentésben is leírják, hogy ezeken a számokon is jól látszik az emberek véleménye a megújuló és a fosszilis energiával kapcsolatban.

solar2

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően majdnem az összes megújuló energia – de a napenergia határozottan – olcsóbb, mint a fosszilis. Ez az a pont ahol a költséghatékony és a környezetbarát találkozik. Egyszerűen nem szól olyan érv a fosszilis energia mellett, amit a napenergia ne tudna másodpercek alatt a földbe döngölni.

Ennek tudatában sok vállalat kezd váltani a megújuló energiára, és nem utolsó sorban a lakosok is örömmel fektetnek napelemekbe. Egyes felmérések szerint az USA-ban felhasznált összes energia közel negyede napelemektől származhat.

Forrás: http://www.independent.co.uk/