Megújuló energiaforrások

Indiában rekord alacsony a napenergia ára, de mégse örül mindenki

Indiában virágzik a napelem ipara, ahogy az árak folyamatosan csökkennek. Nemrég Rajasthanban, a Bhadla napelem parkban 500 megawatt energiát állítottak elő rekord alacsony áron, egy kilowattóra 2,44 rúpiába került - ez alig 11 forint.

Az elmúlt három hónapban drasztikusan csökkentek a tarifák Indiában, ám ennek a 25 százalékos csökkenésnek is megvan a maga árnyoldala, ugyanis sok szakértő azt mondja, ha ilyen alacsonyan adják a napelemekkel megtermelt energiát, sok napelem farm építési projekt feleslegessé válhat.

solar3

India Új és Megújuló Energia Minisztériuma május 12-én jelentette be a történelmi jelentőséggel bíró alacsony tarifát. Az ár azért is fantasztikus eredmény, mert ezzel a napenergia ára a szénenergia ára alá került. India legnagyobb elektromos vállalata, az NTPC 3,2 rúpiáért adja a szénből származó energiát kilowattóránként.

India elképesztően rákapott a napelemre, jogosan, hiszen a benne rejlő potenciál hatalmas. Csak az elmúlt egy évben 76 százalékkal növekedett a napenergia kapacitása, ezzel elérve a 8,8 gigawattot. India hamarosan felkerül a dobogó harmadik helyére a világ legnagyobb napelem piacának versenyében. Ráadásul az Ernst & Young tanácsadó vállalat szerint a világ második legjobb megújuló energia piacával rendelkezik India, ami jó hír a befektetőknek.

solar2

Azonban a Quartz India nem örül ennek az alacsony árnak. Szerintük az ipart meggyengíti ez a fajta verseny. Áprilisban 33 csoport vett részt a napenergia aukción, ahol a 750 megawatt energiáért szálltak versenybe. Az ilyen fordított aukciók, ahol egymás alá licitálnak a vállalkozók csak tovább csökkentik a tarifákat. Persze gondolhatnánk, hogy ez nem rossz dolog, azonban a Quartz India felhívja a figyelmet, hogy ha a jelenlegi technológiával ilyen alacsonyan tudják adni az energiát, abból a fejlesztők nem fognak profitálni.

solar4

Rupesh Sankhe, egy elemző szerint, ahhoz hogy a napelemeket fejlesztő cégek ne essenek el a 14 százalékos befektetésektől a napenergia ára 4,5 – 5 rúpia közé kellene, hogy essen. “Ha a napenergia ára stabilan 3 rúpia alá esik, akkor a napelemet gyártó és fejlesztő cégekhez semmi pénz nem fog visszajutni. Elesnek minden haszontól.” – mondta. Ez hosszú távon oda vezethet, hogy felhagynak a fejlesztésekkel.

Forrás: https://qz.com/