Megújuló energiaforrások

Elkészült az úszó napelem farm Kínában

A megújuló energiákkal működtetett jövőbe vezető utat folyamatosan kövezik ki, szerte a világon. Azonban Kína egyenesen betonozza az utat. Most éppen egy úszó napelem farmot építettek, ami már szolgáltatja is az energiát.

Kína vadonatúj napelemfarmja meglehetősen szokatlan látványt nyújt, hiszen a szárazföld helyett vízen helyezték el. A döntés legfőbb oka, hogy ezen a helyen korábban szenet bányásztak, így a víz ezen a területen gyakorlatilag használhatatlan. A tó, ahová elhelyezték a farmot is a bányászatnak köszönhetően alakult ki. Azonban a terület tökéletesen alkalmas egy napelem farmnak, amit a kínai Huainan-ban ki is használtak.

A farmot a Sungrow építette, és a 40 Megawattos parkot már sikeresen csatlakoztatták is a város elektromos hálózatához. Az ehhez hasonló úszó napelemek pontosan azért előnyösek, mert egy egyébként hasztalan vízfelületet tudnak hasznosítani. Ráadásul a víz természetese úton hűti is a rendszert, így a napelemek sokkal hatékonyabban és sokkal tovább képesek működni. Ezen kívül nem vesz el szárazföldet, ami a Kínához hasonló, sűrűn lakott területeken egy elengedhetetlen előny. Kínában egyébként több, mint 100 egy milliónál nagyobb népességű város van.

china2

Kína sokáig a szénkibocsájtás zászlóshajója volt, az elmúlt években azonban 180 fokos fordulatot vettek, így ma már ők a világ vezetői, ha a megújuló energiákra való átállásról van szó. Ehhez hasonló elhivatottsággal kellene minden országnak rendelkeznie a megújuló energiák iránt, hogy visszafordíthassuk a klímaváltozást.

Forrás: https://www.digitaltrends.com/