Megújuló energiaforrások

Elindult az első napelemekkel borított vonat Indiában

2017.07.17. - 19:37  |  Nincs hozzászólás

Pár hete az Indian Railways nagy bejelentést tett, elkezdték tervezni, hogy a néhány helyi vonat tetején napelemek legyenek, amivel csökkenthetik a cég és nem utolsó sorban India káros anyag kibocsájtását. Most pedig sínre is került az első ilyen vonat.

Delhi környékén hírhedten rossz a levegő, ami több tényezők között a vonatoknak is köszönhető. Ezért néhány hete az Indian Railways úgy döntött helyre rakja a dolgokat, és napelemeket szerel a vonatok tetejére, hogy azzal dízelt spóroljanak, és csökkentsék a káros gázok kibocsájtását. A múlt héten már sínre is tették az egyik ilyen vonatot, az 1600 HP DEMU-t, ami csak az első abból a rengeteg vonatból, amit el szeretne látni a vasúti társaság napelemekkel.

india2

Az Indian Railways a következő hat hónapba még további 24 vonatra szeretne napelemeket tenni. Korábban dízeles generátorok biztosították a vonat áramellátást, azok működtették a ventilátorokat, a lámpákat, és a kijelzőket. Ennek most részben vége szakad, mert ugyan a napelemek teljesen el tudják látni a fenti feladatokat, egyelőre csak kevés vonaton lesz elérhető ez a technológia. Viszont már ez is egy hatalmas lépés a társaságnak és Indiának, a kormány úgy számol, hogy több, mint 21 ezer liter dízelt fognak ezzel megspórolni.

A napelemekből begyűjtött energia egy okos MPPT átalakító segítségével éjszaka is képes ellátni a szerelvényeket árammal. Az Indian Railways azt várja, hogy vagononként 9 tonnával kevesebb szén-dioxidot fognak termelni évente.

india1

A vonatok tetején 16 napelem kap helyet, amik egyenként 300 wattosak. A csúcskapacitásuk 4,5 kilowatt minden vagonra. A rendszer nagyjából 20 kilowattóra tiszta energiát képes előállítani naponta, amit egy 120 AH akkumulátor-rendszer elraktároz, így az később is felhasználható.

A vasútügyi miniszter, Shri Suresh Prabhakar Prabhu elmondása szerint a vasút társaságok elkötelezettek a környezet megóvása mellett, amit úgy érnek el, hogy növelik a felhasznált tiszta energiát. A kormány sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a társaság más módokon is igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát, mint például a bio-mosdók, bioüzemanyag és szélenergia használatával.

Forrás: https://qz.com/

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »