Megújuló energiaforrások

Wyomingban épülne egy hatalmas szélerőmű farm, de nehézségekbe ütköztek

A sors fintora, hogy hamarosan pont Wyoming állam Carbon megyéjében épülhet meg az USA legnagyobb szélerőmű farmja. A projekt mögött egy konzervatív milliárdos áll, Philip Anshcutz, aki még az apja olaj üzletében kezdte pályafutását.

A hatalmas farm összesen 1.000 szélturbinát fog tartalmazni, ezek fogják szolgáltatni a megújuló energiát. A szélerőmű farm akkora, hogy képes lenne ellátni az összes otthont San Francisco-ban és Los Angeles-ben. Azonban máris nehézségekbe ütközött a projekt, mivel jelenleg Wyoming az egyetlen állam, ahol plusz adó van kivetve a megújuló energiára. A szélenergia adója megawattóránként 1 dollár, de több törvényhozó is azon dolgozik, hogy ezt felemeljék 3, vagy akár 5 dollárra.

Egyelőre egyik adóemelést sem sikerült megszavazni, aminek nagy szerepe volt Anschutz üzletének is, de az állam kormányzása folyamatosan próbál új módszerekkel pénzhez jutni. Erre nem a pénzéhségük miatt van szükség, egyszerűen amiatt, mert eddig a szén után befolyó adók képezték a bevétel jelentős részét, ám ez az ipar az utóbbi időben meglehetősen lecsökkent, és vele együtt a pénz is kevesebb lett a kincstárban.

wind1

Wyaoming állam 2015-ben több szenet bányászott, mint Nyugat Virginia, Kentucky, Illinois és Pennsylvania együttvéve, a szén felhasználása azonban évről évre csökken. Ezzel szemben, az államban vannak a földrész legerősebb szelei, amik még az óceán felől érkező erős szelekkel is felveszik a versenyt. A NexusMedia szerint a szélenergia egy több milliárdos lehetőség az államnak – Anschutz masszív szélerőmű farmja és egy 1.120 kilométeres vezeték együtt 8 milliárdot, míg másik két szélerőmű projekt 3 milliárdot érne.

Szakértők szerint rossz döntés lenne emelni az adón, pont olyankor, amikor az állam aktívan küzd a munkanélküliséggel szemben. “Wyomingot a legtöbb szakmabeli úgy kezeli, mint szélenergia-ellenes állam. Erre érkeznek olyan javaslatok, hogy négy vagy ötszörösére emeljék a szélenergia adóját? Ez ne fogja beindítani náluk a gazdasági növekedést, épp ellenkezőleg.” – mondta Robert Godby közgazdász. Godby javaslata, hogy tartsanak ideiglenes adó-szünetet, és közben a projektek vezetőit győzzék meg, hogy Wyomingban állítsák elő a szükséges részeket. Ezzel munkahelyeket tudnának teremteni, és hatalmas adóbevételre számíthatna az állam. A szélenergia “a jelenlegi legnagyobb lehetőség, amit ezüst tálcán kínálnak az államnak” – mondta.

Forrás: http://inhabitat.com/