Megújuló energiaforrások

3 évvel korábban érte el a mérföldkövet az USA

A tiszta energia forradalma nem állt meg, sőt, sorba nyeri a csatáit a fosszilis alapú energiával szemben, és a napenergia a vezetője az egésznek. Az Egyesült Államok Energiaosztályának National Renewable Energy Laboratories végzett egy kutatást, amiben kimutatták, hogy az ipari méretekben használt napenergia ára 30 százalékkal csökkent az elmúlt évben.

A kiadott dokumentum szerint azon napelemekből begyűjtött energia ára, amik nagy farmokon kaptak helyet több, 30 százalékkal csökkent. Így azok, akik nem tudnak saját házukra napelemeket felszerelni, de olyan körzetben laknak, ahova érkezik valamelyik amerikai napenergia farmról energia, érezhették is a csökkenést a villanyszámlájukon.

Ezzel a remek hírrel karöltve érkezett egy másik fantasztikus bejelentés a SunShot Initiative-től, ami szintén az USA Energiaosztályának egyik programja. A bejelentés szerint, már most elérték azt a napenergia árat, amit a tervek szerint 2020-ig kellett volna elérni. Ezek a hírek tovább erősíthetik bennünk a képet, hogy lehet bármilyen a politika, ha az emberek fejében valami el van ültetve – nevezetesen a klímaváltozás, és hogy mivel tehetünk ellene – arra senki nem lehet hatással.

solar1

Ugyan az USA jelenlegi elnöke vadabbnál vadabb szavakkal illetve korábban Kínát, és úgy állította be mint egy “veszélyes versenytársat”, mégis a napelemek reneszánsza – ami jelenleg zajlik az USA-ban – főként a kínaiak úttörő eredményeinek köszönhető. Jóval több panelt gyártanak Kínában, mint amennyire szükség van, ami azt eredményezi, hogy az USA meglehetősen olcsón tud hozzájutni az elemekhez. Ezt azt eredményezte, hogy egy watt napenergia 1.03 dollárba (kb. 267 forint) kerül a fix napelem rendszerekből, és nagyjából 1,11 dollárba (kb. 287 forint) olyanokból, amik követik a Nap mozgását.

Ugyan leginkább a magán napelemekből látszik, mennyire növekszik a napenergia ipara az Egyesült Államokban, mégis az ipari méretű napelem farmok azok, amik a hálózati energiába termelnek áramot, és ezeknek a rendszereknek van meg a lehetősége, hogy nagy változást hozzanak.

Forrás: http://inhabitat.com/