Megújuló energiaforrások

Egyetlen szélerőmű farm elég energiát termelne az egész bolygó számára

A kőolajunk fogytán, a szén túl mocskos, és a módszer, amivel kinyerjük a földgázt mérgezi a talajvizet. Ráadásul, ha ezen fosszilis anyagokból bármelyiket használjuk, annyi szén-dioxidot bocsájtunk ki, hogy előbb-utóbb meg fogunk sülni a bolygón.

Szörnyű képet festenek elénk a fenti sorok, azonban a gyakorlottak már rögtön rá is vághatnák, hogy a megújuló energiákra kellene koncentrálnunk. Ahogy azt az idei hurrikánszezon is megmutatta, a világ tele van széllel, ami az egyik legmegbízhatóbb és leghatékonyabb formája a megújuló energiaforrásoknak. Nem is csoda, hogy világszerte egyre több farm épül, de egy kutatás szerint egy gigantikus szélerőmű farmmal akár az egész bolygót el tudnánk látni energiával.

A kutatást a kaliforniai Stanford Egyetem Carnegie Intézete végezte. Arra az eredményre jutottak, hogy elég lenne egyetlen egy óriási, úszó szélerőmű farm az Atlanti-óceán északi részén, hogy előállítsuk azt az energiamennyiséget, amennyit az emberiség felhasznál. “Ha a mélyvízi szélerőművek technológiailag és pénzügyileg egy elérhető lehetőség volna, képesek lehetnénk egy teljes civilizáció méretű energia előállítására.” – írták a kutatók a tanulmányban.

wind3

Azt már jóval korábban kimutatták, hogy a szél a vizeken akár 70 százalékkal is erősebb lehet, mint a szárazföldön, az erősebb szél pedig több generált energiával egyenlő. Az utóbbi években éppen ezért lett felkapott a vízi farmok építése, ezek azonban még továbbra is túl közel vannak a partokhoz, továbbá nem elég erősek ezek a turbinák, annyi energia előállítására. További probléma, hogy amikor a szél belekap a turbinákba az lelassítja azt, így a (lényegében) szélárnyékban lévő turbinák hatékonysága jelentősen csökken. Ha túl közel állítják fel a turbinákat elképesztő méretű hatékonyság csökkenésre lehet számítani.

A Föld tengelyferdeségének köszönhetően azonban kialakul az úgynevezett jet-stream, egy rendkívül erős légáramlat, ami az óceánok felett egész közel kerül a felszínhez. Ezt kihasználva a kutatók azt javasolják, hogy az északi- és déli félgömbön is az óceán közepére kellene felállítani egy-egy farmot, hogy a lehető legnagyobb hatást érjék el. Számításaik szerint egy ilyen helyen elhelyezett farm akár kétszer, háromszor több energiát lenne képes előállítani, mint egy ugyan akkora farm Kansas állam legszelesebb területén. Úgy becsülik, hogy elég lenne egy két Alaszka méretű farmot telepíteni az óceán közepére, ami 18 millió megawatt energiát állítana elő. Ez a mennyiség megegyezik a Föld lakosságának mai igényeivel, magyarul egyetlen szélerőmű farm képes lenne ellátni az egész bolygót energiával.

Offshore-Windkraftwerk Anholt im Kattegat / Anholt offshore wind power plant in the Kattegat

Ez persze több hatalmas kihívásokkal jár. Egyrészt az óceánon uralkodó rendkívüli időjárás nem könnyíti meg sem a mérnökök és építészek munkáját, ahogy a távolságot is át kellene hidalni, hiszen az energiának el kéne jutnia a szárazföldre, ahol felhasználjuk azt. Továbbá egy ilyen méretű farm jelentősen csökkentené a jelenlegi, partközeli turbinák hatékonyságát az brit szigetek körül, és Nyugat-Európa partjainál. Továbbá a sarkkörök hőmérsékletét is csökkentené, ami az olvadó jégsapkák idejében jól hangzik, de a tudósok aggódnak az előre nem belátható következmények miatt.

Egyelőre nincs tervben egy ilyen farm építése, aminek a fenti problémák mellett finanszírozási, és diplomáciai okai is vannak. Biztosan csak a jövőben fog felvetődni újra ez a kérdés, de már az is hatalmas lépés, hogy a kutatók rájöttek arra, hogy egy ekkora farm elég lenne az emberiség igényeinek kiszolgálásához. A szakma hatalmas örömmel fogadta a kutatás eredményeit, szinte mindenki magasztalta a kutatók munkáját. Remélhetőleg csak idő kérdése, hogy megépül-e egy ilyen farm, vagy sem.

Forrás: https://futurism.com/