Megújuló energiaforrások

Kína újabb napelem rekordot dönthet meg idén

2017.10.21. - 17:07  |  Nincs hozzászólás

Kína birtokolja jelenleg a legtöbb napenergiát előállító ország, és a legtöbb napelemet telepítő ország címet, amikhez hamarosan egy újabb rekord cím is fog kerülni. Az országban ugyanis 25 gigawattnyi napelemet szereltek fel csak idén júniusban és júliusban. Úgy becsülik, hogy az év végéig akár az 50 gigawattot is elérhetik, újonnan telepített napelemekkel.

Október 1-jén az éves mutató nagyjából 42 GW-nál tartott, vagyis az áhított céltól "csupán" 8 gigawattra vannak, azonban úgy becsülik, hogy októbertől csökkenni fog a telepített napelemek száma. A kínai napelem boom ugyan gazdasági előnyökkel is jár, de főként annak köszönhető, hogy hatalmas az igény a kínaiak közt a megújuló energiaforrások, továbbá a környezetvédelem iránt. "Minden kár, amit a természetben okozunk, előbb-utóbb visszatér kísérteni minket. Ez a valóság, amivel szembe kell néznünk" - mondta a kongresszusban a kínai elnök, Xi Jinping.

china1

Az utóbbi növekedés főként a kisebb méretű telepítések körében volt domináns. Részben azért, mert Kínának jelenleg van egy Top Runner nevezetű kampánya, ami magánfelhasználású napelemek telepítését segíti elő. Akárhogy is, Kína jelenleg több testhosszal vezet a globális napenergia versenyben. 2016-ban az 1,4 milliárdos ország 34 gigawattnyi napelemet szerelt fel, ez volt eddig a legtöbb, amit egy ország egy év alatt telepített. Az összehasonlítás végett az USA megszerezte 2016-ban az ezüstérmet, mindössze 14,6 gigawattal, vagyis Kína csaknem kétszer annyi napelemet telepített 2016-ban, mint a második helyezett.

Kína dominanciája a globális piacon is megfigyelhető, rengetegen vásárolnak Kínában gyártott napelemeket vagy alkatrészeket. Emellett azonban meglepően erős a belföldi telepítések száma is. Kína főként a szükség és stratégia miatt változtatta meg az energiagazdaságát, de ez cseppet sem csorbítja a teljesítményüket, hatalmas szerepük lesz a klímaváltozás elleni globális harcban.

china3

"Kína a klímaváltozás elleni nemzetközi kooperációban elfoglalta a vezetőülést, és jelentős résztvevője lett a harcnak. Kína kénytelen egy új modernizációs modellt kiépíteni, ha a jövő emberei a természettel harmóniában szeretnének fejlődni." - tette hozzá Xi Jinping.

Forrás: https://electrek.co/

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »