Megújuló energiaforrások

Európa szélenergiai rekordot döntött meg

A szélenergia Európában virágzik. Kiváltképp igaz ez Észak-Európára, ahol a párizsi klímaegyezmény aláírása óta megszaporodtak a beruházások és a szélenergia farm építések. Olyannyira jól teljesítünk, hogy október végén egy rekordot is sikerült megdönteni.

Október 28-án az Európai Unió 28 tagállama új rekordot állított fel a szélenergia terén. A teljes Unió a teljes elektromosság 24,6%-át szélenergiából fedezte, ez elég 197 millió európai háztartás ellátásához. Ugyan ez a kiemelkedő teljesítmény egy múlt hétvégi viharnak tudható be, ami átsöpört Európán, de érdemes megemlíteni, hogy jelenleg, összesen 153,7 Gigawattnyi szélerőmű üzemel Európában, ideértve a vízi farmokat is. A régió kétség kívül jó úton halad, hogy a megújuló energia erős hatást gyakoroljon az energiaiparra.

2009-ben az Európai Tanács kitűzött egy energia- és klímaügyi célt, hogy a teljes Unió területén az üvegház hatású gázok kibocsájtását 2050-ra az 1990-es szinthez képest 80 százalékkal csökkentsük. Ehhez elengedhetetlen egy rövidebb távú cél elérése, vagyis, hogy 2020 az energiaigényeink legalább 20 százalékát megújuló forrásokból fedezzük.

If you use this photo, please link to www.CGPGrey.com for attribution.

Ennek a célkitűzésnek, és az ebből következő hatalmas befektetéseknek köszönhetően az Egyesült Királyságban a vízi farmokról érkező energia már olcsóbb, mint a nukleáris. Emellett az EU többi országai is az energiája jelentős mennyiségét szélenergiából fedezi. Dánia többször túlteljesít, és több, mint az igény 100 százalékát állítja elő a szél segítségével. A rekord döntő hétvégén ez a mutató 109% volt. Németország is gyakran meghaladja az 50 százalékot.

A folyamatos, új befektetéseknek hála ez a rekord csak egy új fejezetet nyit az európai energia történetében. Skócia nemrég bejelentette, hogy megnyitják az első vízi szélerőmű farmjukat, ami elegendő energiát fog termelni 10.000 háztartásnak. A dán Ørsted Energy jelenleg a világ legnagyobb vízi szélerőmű farmján dolgozik az Egyesült Királyság számára. A farm 1.200 megawattos lesz, és várhatóan 2020-ra fog elkészülni. Ezzel azonban nincs vége, hiszen már tárgyalnak a britekkel a következő farmról, ami 2022-ben fog megnyílni, és a maga 1.386 megawattos teljesítményével addigra az lesz a legnagyobb farm a világon.

Forrás: https://futurism.com/