Megújuló energiaforrások

Új-Zéland megtisztítja az elektromos hálózatát a fosszilis energiától

Új-Zéland kifejezetten jó úton halad, az elektromos hálózatuk teljesen megújuló forrásokból legyen kiszolgálva. Az elmúlt években is nagy erőfeszítéseket tettek ennek elérése érdekében, most pedig teljes gőzzel rákapcsolnak.

Múlt hónapban Új-Zéland megválasztotta Jacinda Ardern-t a negyvenedik miniszterelnökének. A héten felvázolta, hogy milyen tervekkel szeretné elérni az új-zélandi elektromos hálózat teljesen zölddé alakítását. Az érdekes a dologban, hogy mindezt 2035-ig szeretné véghezvinni. Az ország már most is jól áll nemzetközi szinteken, hiszen a felhasznált energia csaknem 80 százaléka megújuló forrásokból származik. Most jön azonban a neheze.

A rendszerben ugyan sok a megújuló energia, de az új-zélandiak következő kihívása, hogy a hálózatot teljesen megbízhatóvá és mindemellett olcsóvá tegyék. Ugyan a megújuló energia koncepciója fantasztikus, és hatalmasat segített rajtunk az elmúlt évek alatt, de sajnos megnövekedett fogyasztás esetén nem mindig képes kiszolgálni az igényeket, ráadásul hosszú távon sokkal olcsóbb, de a sok fejlesztés és új nap-, szél- és vízenergia farmok építése, az infrastruktúra kiépítése rengeteg pénzbe kerül az államnak.

zealand2

2016-os adatok szerint Új-Zéland energiájának 60%-át vízenergiából állítják elő. Ha a száraz idő miatt a tavak szintje csökken, akkor az energiakülönbözet kielégítése végett szén és gázenergiát is vezetnek a hálózatba. Ha ezeket a helyettesítőket kiveszik, az azt jelentené, hogy szárazabb időben a lakosoknak többet kellene fizetnie az áramért.

Ez főleg annak fényében jelent veszélyt, hogy a szomszéduk, Ausztrália elkövetett egy hibát. Ugyan az ország adottságai megvannak a tiszta energia előállításához, de bizonyos esetekben a lakosoknak szokatlanul magas volt a villanyszámlájuk. Ez a helyzet Új-Zélandon is fennáll, és a megújuló energiák “nem biztos, hogy képesek azt a megbízhatóságot szolgáltatni, mint amit már megszoktunk.” – mondta egy energia ügyi szakértő Toby Stevenson.

Ardern nagyon fókuszált a megújuló energiaforrásokra, részben ennek köszönheti a rengeteg fiatal szavazót és végérvényesen a miniszterelnökségét is. De az elektromos hálózat megtisztítása csak a tervének egy része. 2050-re ugyanis szeretné elérni, hogy az ország teljesen kibocsájtás-mentes legyen. Ennek érdekében egy független bizottságot szeretne felállítani, ami segítené, hogy az emberek mielőbb váltsanak elektromos autókra.

Forrás: https://www.bloomberg.com/