Megújuló energiaforrások

Elon Musk állta a szavát, és megnyerte a fogadást

Sokan kételkedtek benne, amikor márciusban Elon Musk fogadást kötött, hogy 100 napon belül meg tudná oldani a Dél-Ausztráliában uralkodó energia válságot, de a tech világ meghatározó alakja hivatalosan is megnyerte a fogadást.

Idén márciusban a többek közt a Tesla és a SpaceX vezetője, Elon Musk tett egy olyan bejelentést Twitteren, hogy 100 nap alatt meg tudná oldani a krízist, amivel Dél-Ausztrália nézett akkor szembe. Nevezetesen gyakran sötétben kellett ülnie otthon az embereknek, mert a szolgáltatók nem tudták kiszolgálni a hatalmas igényeket. Óriási tétje is volt a dolognak, hiszen ha Musk nem tartotta volna a szavát, egy 50 millió dolláros szolgáltatást nyújtott volna Dél-Ausztráliának, teljesen ingyen.

musk3

Emiatt azonban nem kell aggódnia, hiszen egy helyi képviselő, Jay Weatherill csütörtökön bejelentette, hogy napokon belül megkezdődik a rendszer tesztelése, jóval a december 1-jei határidő előtt. A Tesla 100 megawattos Powerpackja – ami a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátora – raktározza a Jamestown-tól északra lévő Neoen’s Hornsdale szélturbina farmról begyűjtött energiát, hogy az alacsony energiaigényű órákban termelt energiát később is fel lehessen használni.

Ugyan az ausztrál kormány hivatalosan már júliusban átadta a szerződést a Teslának, Elon Musk csak szeptemberben kezdett bele a projektbe. A Business Insider szerint az új akkumulátor park képes 24 órán át 8.000 otthont ellátni energiával, vagy egy áramszünet esetén akár 30.000 otthont.

musk1

Erre a hatalmas felújításra azért volt szükség, mert múlt szeptemberben Dél-Ausztráliában teljesen elment az áram, amikor egy vihar tönkretette az elektromos infrastruktúrát. Ennek kapcsán a kormány bejelentette, hogy 550 millió dollárt fognak elkülöníteni, hogy kijavítsák a problémát, és hogy véget vessenek az állandó áramkimaradásoknak, áramszüneteknek. Weatherill elmondása szerint hamarosan elindulnak a tesztelések, amiben megbizonyosodnak arról, hogy minden szabványnak megfelel-e a park, majd magasztalt minden résztvevőt, hogy ilyen gyorsan meg tudták oldani a helyzetet.

“Most már teljesen bizonyos, hogy egy ilyen akkumulátor készlettel Dél-Ausztrália vezető lesz a megújuló energia terén. Temérdek munkát fektettünk ebbe a projektbe, elképesztően rövid idő alatt. Már várom, hogy a jövő héten elutazzak Jamestown-ba, hogy személyesen köszönjem meg mindenkinek, aki részt vett a dologban.” – mondta Weatherill.

Forrás: http://www.businessinsider.com/