Megújuló energiaforrások

Kalifornia 10 évvel korábban teljesítheti a felállított célt

Kalifornia kifejezetten jól teljesít a megújuló energiákra való átállás terén, olyannyira, hogy az eredeti 2030-as cél helyett már 2020-ra elérik a kívánt szintet.

Gyakran emlegetjük Obama egyik utolsó, elnökként adott sajtótájékoztatóján elhangzottakat, miszerint a megújuló energiák felé fordulás magja már el van ültetve a társadalomban, és nem lehet szabályozásokkal sem keresztbe tenni az átállásnak. Ezt Obama arra reflektálva mondta, hogy a megválasztott elnök, Donald Trump kampányának egyik sarkalatos pontja volt a fosszilis energia, konkrétan a szénipar újraélesztése az Egyesült Államokban. Azóta jól tudjuk, hogy mi történt, az USA bejelentette kilépését a párizsi klímaegyezményből, amivel az utóbbi hónapok tárgyalásai után teljesen egyedül maradt, hiszen a korábban kimaradó két ország Nicaragua és Szíria is aláírták az egyezményt.

Az USA kilépése természetesen rendkívül kétségbeejtő lépés volt, sokan attól tartottak, hogy egy kilépési hullámot indít el az esemény, ez azonban nem történt meg. Amitől azonban nem tartottak, hogy az egyes államok továbbra is elkötelezettek maradnak a megújuló energia iránt. A szűk fél évben, ami Donald Trump bejelentése óta eltelt rengeteg hír érkezett arról, hogy városok vagy akár egész államok állnak rá egyre erőteljesebben a megújuló energiákra, többnyire a nap- és szélenergiára.

kali3

Így van ez Kalifornia államban is, ahol még 2015t-ben, Jerry Brown kormányzó írt alá egy javaslatot, ami szerint az állam elkötelezi magát a megújuló energiaforrások mellett. A hivatalos terv szerint az állam 2030-ig adott magának időt, hogy a teljes energiafelhasználásának felét megújuló energiaforrásokból fedezze. Az aláíráskor Brown kiemelte, hogy a fosszilis energiahordozók ugyan sokáig segítették az emberiség fejlődését, már csak egy veszélyes úton tudna minket tovább vinni. “Nem szabad elfelejtenünk, hogy az olaj, gáz és részben a szén miatt lehetünk most itt. Ami azonban egykor a jólétünk forrása volt, a végleges pusztulás forrásává válhat, ha nem szabadulunk meg tőle időben.” – mondta Brown.

kali1

Két évvel az aláírás után Kalifornia máris elképesztően teljesít. Egy éves energiaügyi jelentésben szereplő becslések szerint az állam már 2020-ra elérheti a kívánt 50%-os szintet, tíz évvel a tervezett időlimit előtt. A jelentés szerint Kalifornia három legnagyobb szolgáltatója jóval túlhaladta a 25%-os előírást. A PG&E az energiája 32,9%-át, az SCE a 28,2%-át és az SDG&E a 43,2%-át megújuló forrásokból fedezi. Ha így folytatják az átállást, túlhaladhatják a 2020-ra előírt szintet is.

Az eredmények egyébként annyira nem meglepők, hiszen az állam vezetése már 2002 óta erősen hajlik a megújuló energia felé. Brown kormányzó és Arnold Schwarzenegger kormányzó is folyamatosan emelték a feltételeket. 2008 óta pedig Kalifornia káros anyag kibocsájtása évről évre csökken. Az is sokat segített, hogy mind a nap-, mind a szélenergia ára drasztikusan lecsökkent, főleg az utóbbi években, így már sok esetben gazdaságilag is jobban megéri a megújuló energiába fektetni, mint a fosszilisbe.

Forrás: https://futurism.com/