Megújuló energiaforrások

Indiában fog épülni a jelenlegi legnagyobb hibrid megújuló energia farm

Ha a megújuló energiáról van szó, kevés ország hasonlítható Indiához. Ugyan országszerte még komoly gondokkal küzdenek légszennyezettség, és fosszilis energia terén, de az elmúlt pár évben nagyon sokat tettek a helyzet javítása érdekében.

Az új és megújuló energiáért felelős miniszter bejelntette, hogy India fogja megépíteni a világ legnagyobb nap- és szélenergia hibrid parkját. A helye is megvn már Andhra Pradesh tartományban, Anantapur körzetben. A park állítólag összesen 160 megawattos lesz, 120-at napenergiából és 40-et szélenergiából fognak szerezni. Ezt a rendkívül ambiciózus projektet a Világbank is támogatja 155 millió dollárral, azon kampány keretén belül, hogy el akarják zárni a pénzcsapot a fosszilis energiahordozókba.

A csaknem 100.000 négyzetméteres komplexum rendelkezni fog egy hatalmas akkumulátor rendszerrel is, így kedvezőtlen időjárási körülmények között is tiszta energiát tudnak szolgáltatni az elektromos hálózatba. Anantapurnak korábban komoly gondjai akadtak a hálózattal, gyakran volt áramkimaradás, és sokszor a teljes hálózat is lekapcsolt. A befektetők és miniszterek azt remélik, hogy az új hibrid park ezt a problémát meg fogja oldani, és egy biztos energiaforrást fog jelenteni a körzetben élőknek.

solar-and-wind-farm-1020x610

Ha minden a tervek szerint működik a megépítést követően, akkor további befektetést kap a komplexum és kibővítik, hogy a teljes tartományt ellássa tiszta energiábal, mivel az elektromos hálózattal nem csak Anantapurnál vannak gondok, hanem teljes Andhra Pradeshben is. Az Inhabitat kiemeli, hogy ugyan nem ez az első, hogy ehhez hasonló technológiai megoldással rukkolnak elő, de jelenleg ez a legnagyobb szél- és napenergia farm, amit terveznek megépíteni.

A világbank a Solar Energy Corporaion of India-val (SECI) fog közösen dolgozni az energia park megépítésén, üzemeltetni pedig az andhra pradeshi energia szolgáltatók, az NREDCAP és az Andhra Pradesh Transco fogják. A tartomány célja, hogy 2022-re összesen 10 gigawatt nap- és 8 gigawatt szélenergiát termeljenek, amiből a hibrid farmok összesen 3 gigawattal járulnak majd hozzá.

Forrás: https://inhabitat.com/