Megújuló energiaforrások

Kína tiszta energiával szeretné fűteni az északi régiókat

Kína az elmúlt években hatalmas pénzeket kezdett befektetni a megújuló energiába, és komoly lépéseket is tett az üvegház hatású gázok kicsbocsájtásának csökkentése érdekében. A mostani lépésük talán a legambiciózusabb.

A terv sajnos egy komoly gond miatt jött létre, és sokkal szükségszerűbb, mintsem a kínaiak önkéntes döntése. Észak-Kínában a földgáz ellátás nem éri el az ott élők igényeit, ami fűtéskimaradásokkal jár. Ezen a területen nem ritka a 0 fok alatti hőmérséklet, éppen ezért muszáj megoldani a helyzetet. Ez viszont azt jelenti, hogy az ott lakók és az ottani vállalatok fűtés számlája drasztikusan meg fog ugrani a téli hónapokban.

A gázszolgáltatók, mint a PetroChina vagy a CNOOC már jelenleg is több millió köbméter gázt szállítanak át a déli régiókból északra, hogy kezelni tudják a helyzetet, amit South China Morning Post “egyre mélyülő fűtés krízisnek” nevezett. Annak érdekében, hogy biztosítsák a fűtést a régióban, a környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy zöld utat ad a régiónak arra, hogy súlyos földgáz hiány esetén szén tüzelésével orvosolják a problémát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ország feladja a tiszta energiát, sőt épp ellenkezőleg, bejelentettek öt éves tiszta fűtési tervet, aminek rendkívüli célt tűztek ki.

135123726_14562300618541n

Összesen tíz kormányügynökség dolgozta ki a tervet és szeretnék végrehajtani azt. A rövidtávú cél, hogy 2019-re Észak-Kínában a lakások és üzletek legalább felét tiszta energiával fűtsék. 2021-re ezt 70% felé szeretnék növelni. Jelenleg az arány 34%, ennyi  lakást és üzletet fűtenek jelenleg tiszta energiával Észak-Kínában.

Egyelőre viszonylag kevés konkrétumot mondtak a kínaiak arról, hogy hogyan fog pontosan működni az átállás, de a Reuters szerint a kormány már “konkrét megállapodásokat is kötött” ennek érdekében. Állítólag biomasszával, napenergiával, gázzal, elektromossággal és szemét égetéssel szertnék megoldani a helyzetet, és biztosítani a szükséges tiszta energiát. Ha sikerrel járnak, akkor az ország 2019-re az éves szénfelhasználását 81 millió tonnával, 2021-re pedig akár 165 millió tonnával csökkenthetik.

Forrás: https://www.reuters.com/