Megújuló energiaforrások

Kína óriási úszó napelemfarmot épített egy elhagyatott szénbányára

A világ legnagyobb úszó napelemfarmját építik jelenleg Kínában egy tóra, ami valaha szénbányaként üzemelt. Ez azt jelenti, hogy az ide épített napelemek tovább maradnak hűvösek és nem zavarják meg a helyi ökoszisztémát. Ez Kína legújabb projektje, amivel szeretné megmutatni elköteleződését a megújuló energiaforrások mellett.

A farm 166 000 darab napelemmel és maximum 40 megawatt kapacitással körülbelül 15 000 otthont lesz képes ellátni energiával. Bár Kína még mindig rengeteg olajat, szenet és természetes gázt használ el, de újabban példátlanul fellendült náluk a napelemek használata. Összességében az ország komolyan megpróbál eltávolodni az erősen környezetszennyező energiaforrások használatától, amik közel 366 000 halálos áldozatot követeltek csak 2013-ban.

Az energia piacok éves áttekintésén az International Energy Agency (Internacionális Energia Ügynökség ~IEA) úgy találta, hogy Kína a gazdasági fejlődése egy új szakaszába lépett azzal, hogy egyre távolabb kerül a nehézipartól  és más szenet intenzíven hasznosító iparágaktól. Az ambíciózus befektetések az olyan tiszta energia projektekbe, mint amilyen az úszó napelemfarm – az egyébként  szénben gazdag Anhui tartományban – mind részesei annak a hatalmas törekvésnek, hogy tisztává tegyék Kina gazdaságát.

Óriási előnyökkel jár az, hogy a napelemfarmot vízre építik, mivel így nem avatkozik bele a földi ökoszisztémába és megőrzi a helyi vadvilág és növényzet épségét. A víz ráadásul folyamatosan hidegen tartja a paneleket, ami növeli a hatékonyságukat, mivel így a cellái nem tudnak túlmelegedni.

solar-farm-china-1200x629

Az ilyen fajta kreatív megoldások is részei ennek az új folyamatosan növekvő környezettudatos trendnek. Világszerte egyre érdekeltebbek abban a kormányok, hogy egy kis befektetéssel elavult rendszereket környezetbarát módon építsenek és hasznosítsanak újra. Remek példa erre az ukrajnai Csernobil, ahol a katasztrófa után szintén napelemfarmot hoztak létre az atomerőmű helyén.

Befektetni a napelemekbe és megújuló energiaforrorrásokba óriási lépés volt a világ egyik legnagyobb környezetszennyezője részéről, azonban még mindig hosszú és rögös út áll Kína előtt, mielőtt azzá a ’környezetvédő bajnokká’ válna, aki szertne lenni. Közel 1,4 milliárdos lakossággal teljesen hátat fordítani a szén alapú energiának egy bátor cselekedet, aminek véghezvitele sok évig el fog tartani. Tehát ahogy a tiszta energia népszerűsége emelkedik, Kínának – akárcsak a világ többi részének – számos technológiai újításra szüksége lesz például a  szénfeldolgozás és raktározás terén, ahhoz, hogy csökkenteni tudják a kibocsátásukat.

Forrás: http://www.businessinsider.com/