Megújuló energiaforrások

Dubajban épül a legnagyobb erőmű, ami szemétből csinál energiát

Mit kell olyankor csinálni, ha rengeteg szemetünk van, de nincs elég energiánk? Az egyiket átalakítani a másikká.

Legalábbis ez az elmélet amögött az úgynevezett szemétből-energia erőművek mögött, amik elkezdtek felbukkanni szerte a világban. A dubaji kormány most bejelentette, hogy megépítik a világ legnagyobb ilyen erőművét.

Ha elkészül és működni kezd, akkor a tervek szerint évente 2 millió tonna szilárd hulladékot fog tudni feldolgozni, ami nagyjából lefedi Dubaj évente termelt szemét mennyiségének 60 százalékát. Ennyi szemét feldolgozása megközelítőleg 185 megawatt (MW) energiát fog tudni biztosítani, ami sokkolóan kevésnek minősül a fényűzés városában, ez ugyanis az éves felhasznált energiamennyiség csupán 2 százaléka, ami a folyamatosan épülő új felhőkarcolókkal és városrészekkel egyre csak nő. Mindezek ellenére az erőmű megközelítőleg 120.000 otthont lesz képes elegendő energiával ellátni.

A Kelet-szencseni Waste-to-Energy Erőmű Kínában tervezte bezsebelni a a világ legnagyobb ilyen erőművének járó címet. Azonban, ha a dubaji projekt teljesíti a kitűzött célokat, akkor azelőtt elsöpri a kínai erőművet, megszerezve ezáltal a legnagyobb Waste-to-Energy erőműnek járó címet, mielőtt az elkészülne.

Mind a két erőművet 2020-ban tervezik átadni, és ugyan mind a két erőmű képes naponta 5500 tonnánál több szemetet feldolgozni, a dubaji 20 megawattal megveri a szencseni erőművet. Természetesen ez nem egy verseny, sokkal fontosabb az, hogy ezekből az erőművekből egyre több és több épüljön világszerte.

dubai-waste-to-energy-plant-2

A dubaji erőművet egy 20.000 négyzetméteres területen fogják felépíteni Warsan negyedben, ahonnan a termelt elektromosságot a helyi elektromos hálózatba vezetik majd. A projekt egyébként egy hatalmas közös munka lesz, a Dubai Municipality összeállt a Dubai Electricity-vel és a Vízművekkel, valamint a Hitachi Zosen Inova svájci, és a Besix Group, belgiumi cégekkel. Megközelítlőg 680 millió dollárba fog kerülni az építkezés, amit a következő hónapokban már el is kezdenek.

Forrás: http://gulfnews.com/