Megújuló energiaforrások

A fogyasztókkal fizettetné ki a szélerőművet az AEP

Az USA egyik legnagyobb elektromos szolgáltatója, az American Electric Power (AEP) egy különös finanszírozási módszert szeretne kipróbálni egy új szélerőmű farm megépítésénél - a fogyasztókkal fizettetnék ki.

Az AEP, az Egyesült Államok egyik legnagyobb elektromos áram szolgáltatója épp most készül megépíteni az USA legnagyobb szélerőmű farmját. A két gigawattos farm megközelítőleg 1200 négyzetkilométeren terülne el Oklahoma állam Texas fölé nyúló földnyelvén.

A Bloomberg jelentése szerint azonban hatalmas vita övezi a projektet. Az AEP ugyanis azt szeretné, hogy garantálva legyen a farm finanszírozása, vagyis a számlát a fogyasztóknak állítanák ki. Elméletileg a farm akár négy államban, Oklahomában, Arkansasban, Texasban és Louisianában  is biztosíthatna energiát az embereknek, nekik kéne kifizetniük a farmot. A finanszírozási módszer nem teljesen új, azonban a megújuló energia terén egyelőre gyakorlatilag példa nélküli az eset. Korábban volt, hogy később a fogyasztók számlájára került rá a szén-, nukleáris-, vagy földgáz erőmű építési költsége. A Bloomberg szerint ezzel az AEP a határait feszegeti, hogy négy államtól is meg kell ehhez kapnia az engedélyt.

A finanszírozási módszer lényege, hogy az államigazgatás előre garantálja a szolgáltatónak, hogy az új erőmű megépítése után a költségeket felbontva, kiszámlázhatják azoknak a fogyasztóknak, akik kapnak az energiából. A módszer kritikusai már ki is emelték, hogy ez a fajta állam által megadott garancia rengeteg veszélyt jelenthet. Többek között a legaggasztóbb, hogy abban az esetben is megjelenhet a pénz a számlákon, ha idő közben a projekt elbukik. Éppen ezért egy oklahomai jogász azt tanácsolta még februárban, hogy a törvényhozók ne fogadják el a javaslatot.

Wind-Power-1020x610

A Bloomberg egyik elemzője, Alex Morgen azonban kiemelte, hogy ha megbukik ez a finanszírozási mód, az egy hatalmas csapás lehet a megújuló energia iparának, és sokkal kisebb projekteket láthatunk majd. A Wind Catcher weboldala szerint ez a farm “nagyjából 300 millió dollárt hozna a helyi közösségeknek adó formájában amíg üzemel. A felhasználóknak 25 év alatt akár 7 milliárd dollárt spórolhat meg összesen. A projekt közvetlenül közel 4000 és közvetve nagyjából 4400 munkát teremtene az építés idejére, és 80-at, ha egyszer üzembe helyezik.”

Írtuk fentebb, hogy a megújuló energiában példa nélküli az efféle finanszírozás, azonban ez így ebben a formában nem teljesen igaz, mivel 2016-ban Warren Buffet MidAmerican Energy vállalatának sikerült egy ilyet elfogadtatnia, ami 3,6 milliárd dolláros szélerőmű projekt volt. A probléma azonban azzal az, hogy több kisebb farmból tevődött össze a projekt, míg az AEP jelenlegi terve egyetlen hatalmas farm.

A vita egyelőre eléggé kiélezett. Mindkét oldalnak komoly érvei vannak a finanszírozási módszer mellett és ellen, innentől már csupán a négy állam döntéshozóin múlik, hogy ki fogja kifizetni az AEP hatalmas széelenergia farmját, ha egyáltalán megépül.

Forrás: https://www.bloomberg.com/