Megújuló energiaforrások

A sivatag közepén ezzel a technikával fakasztanak vizet

Ivóvizet állítanak elő a sivatagban, a napenergia segítségével.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. (x)

Elsőre nem is gondolnánk, de az atmoszféra igen komoly mennyiségű, nagyjából 3100 köbméter vizet tartalmaz gőz formájában, ami felhasználható lenne olyan helyeken is, ahol a cseppfolyós víz nem áll rendelkezésre.  Erre az elméletre alapozva hozta létre a Zero Mass Water elnevezésű startup azt az eszközt, ami a levegőből hoz létre ivóvizet. A gép már túl van az éles bevetésen is és rendkívül jó eredményeket produkált. II. Abdullah Jordán király megbízásából a sivatagos országban több helyen is telepítettek ilyen eszközöket, illetve még a párás klímájú Ecuadorban is működnek a Zero Mass Water gépei. Ez a berendezés segítette a jordániai és libanoni menekülttáborokban a bevándorlókat, hogy fogyasztásra is alkalmas ivóvízhez juthassanak. A „vízgyártó” gép még nem kapható kereskedelmi forgalomban, viszont a startup rövid időn belül tervezi már a tömeggyártás megindítását.

MIKÉNT IS MŰKÖDIK A BERENDEZÉS

Az egész berendezés működésének a kulcsa a napenergia. A berendezés külső megjelenésénél is az első feltűnő alkatrész a tetejére szerelt napelempanel. Ez az egység megtermeli a víz előállításához szükséges hőt és elektromosságot. A megtermelt energiával a passzív egységek pedig kivonják a levegőből annak nedvességtartalmát. A feltalálók nem árulták el, hogy mi az, és milyen anyagból készült az a különleges eszköz, ami lehetővé teszi a vízpára összegyűjtését.

A működési elv viszont hasonló a sótartókban elhelyezett rizsszemekéhez, vagyis a környezetben található nedvesség elszívása. Az eljárás során lecsapódó párát a berendezés a folyadékot különböző ásványi anyagokkal keveri el, annak érdekében, hogy az ivóvíznek megfelelő pH értéket vegye fel. Az így kinyert víz ásványvíz minőségű és biztonságosan fogyasztható, vagy további felhasználásra alkalmazható. A „gyártott” víz a napelemek alatt elhelyezkedő rekeszben gyűlik össze. Egy-egy berendezés kapacitása 30 liter. A tartályra egy csapot is szereltek, hogy így azonnal hozzáférhető lehessen az emberek számára.

A SZERKEZET ELŐNYEI

A berendezésnek számos előnye van, amit a következőkben össze is gyűjtöttünk. A Source névre keresztelt eszköz:
– megvásárlásán túl a víz előállítása nem jár költségekkel
– lehetővé teszi a vízhiányos területeken az ivóvíz előállítását,
– bármilyen éghajlaton alkalmazható, ugyanolyan hatékonysággal üzemeltethető,
– működtetéséhez csak napfényre van szükség,
– a gyártási folyamat nem jár károsanyag-kibocsátásssal, környezetbarát a technológia.