Megújuló energiaforrások

Ingyen hitel az államtól, ha napelemet telepít

Kamatmentes hitelt nyújt a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) a Budapesten és Pest megyében élők számára.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című (VEKOP-5.2.1-17 kódszámú) hitelprogram – Budapesten és Pest megye területén megvalósuló beruházások – esetében kérelmek benyújtása 2021. februártól ismét elérhetővé vált, módosított feltételekkel, írta az mfb.hu.

Az MFB közleménye szerint a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítésére igényelhető kölcsön maximum 5 millió forintig, kizárólag online hitelügyintézéssel elérhető. A továbbra is kamatmentes hitel újbóli megnyitása több fontos módosítás mellett történik – hívta fel a figyelmet a bank. A legfontosabb változás, hogy ezúttal csak magánszemélyek pályázhatnak, és kizárólag online módon történő kölcsönkérelem benyújtásra van lehetőség, az MFB által kifejlesztett online hitelkérelmi rendszeren (OHR) keresztül.

Ennek előnye, hogy az ügyfelek otthon, az internet segítségével indíthatják el hiteligénylésüket, így egyszerűbben és gyorsabban juthatnak hozzá a hitelhez – közölte az MFB, hozzátéve: az igénylők továbbra is kérhetnek személyes segítséget is az országszerte elérhető MFB Pontok hálózatában. Az igényelhető hitelösszeg minimuma nem változik, az ügyfelek már 500 ezer forinthoz is hozzájuthatnak, így kisebb munkálatok elvégzésére is lehetőség nyílik. A hitel maximuma 5 millió forint. Az ennél alacsonyabb hitelkérelmeknél nincs szükség biztosíték nyújtására. A lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretében ezúttal a Budapesten és Pest megyében élők számára nyílik meg újra az igénylési lehetőség, az ország más területeire vonatkozó hitelprogram egyelőre továbbra is szünetel.

2021. február 15-én azonban új hír jelent meg, miszerint a VEKOP-5.2.1-17 kódszámú hitelprogram 2021.02.22 ismét elérhetővé vált egy közel 1,5 milliárd Ft-os összeg erejéig. Emellett több ponton is módosítást történt a programot illetően:

  • a kölcsönt kizárólag természetes személy veheti igénybe,
  • kizárólag online módon van lehetőség a kölcsönkérelmek benyújtásra,
  • a kölcsön összeg maximum 5 millió forint lehet,
  • a rendelkezésre tartási idő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 18 hónapra lehet,
  • a projekt fizikai befejezésére legfeljebb 18 hónap áll rendelkezésre,
  • legkésőbb 2021. június 30. 16:00-ig lehet hitelkérelmet benyújtani,
  • a végső kedvezményezettnek legkésőbb 2023. június 30-án lehet kölcsönszerződés alapján a kifizetést teljesíteni.