Öko-drive

Környezettisztító levélautó Kínából

A SAIC konszern „Leaf car” névre hallgató tanulmánya is bizonyítja, hogy a kínai autóiparnak saját elképzeléseik is vannak az egyszerű koppintások mellett.

A másolások miatti kellemetlen sajtóvisszhang és az ebből keletkező perek mellett más oka is van, hogy a keleti ország bizonyítani igyekszik önállóságát.  Már a tavalyi Olimpiai játékok kapcsán is rengeteget lehetett hallani az ország levegőjét sújtó szennyezettségről. Az elmúlt évben 13,6 millió eladott járművel Kína lett a világ legnagyobb autópiaca. Itt az ideje, hogy a kormány és a mérnökök megoldást találjanak az óriási méreteket öltő széndioxid kibocsájtás enyhítésére.

Az egyik lehetséges megoldás a fent említett ökotanulmány, a Levélautó. A négykerekű teteje a növények fotoszintetizáló tevékenysége alapján működik. Napelemei megkötik a levegőben található széndioxidot, és egy bio – tüzelőanyag cella segítségével elektromos energia formájában hasznosítja. A Shanghaiban rendezett világkiállításon egyszerre több standon is szerephez jut a projekt, jelezve, hogy Kína is fontos szerepet tulajdonít a környezetbarát közlekedésnek.