Öko-drive

Elektromos pótkerék a VW-től

Az előremutató megoldást a kínai autószalonon mutatta be a német gyártó. Könnyen lehet, hogy a hagyományos pótkerék egy jövőbeni alternatívájával állunk szemben.

Képzeljük el a következő szituációt: éppen munkába, vagy egy tárgyalásra sietünk és hirtelen defektet kapunk. Leállunk a legközelebbi parkolóba, elővesszük az elektromos biciklit a csomagtartóból, és már haladunk tovább. Egy környezettudatos elképzelés a váratlan esetek gyors megoldására.
Wolfsburgban két legyet ütöttek egy csapásra. A cég első kétkerekűje egyben elektromos hajtású, melyet összehajtogatva a pótkerék számára kialakított mélyedésben lehet elhelyezni. Az akkumulátort az autóban található 12voltos aljzatról lehet feltölteni, a bicikli végsebesség 25km/h. A formaterv a praktikum és a letisztult vonalvezetés sikeres kompromisszumaként valósult meg. A tervek szerint már nem kell sokat várnunk arra, hogy az elgondolás szériagyártás formájában valósuljon meg.

Az ötletet tovább gondolva felmerül a kérdés, hogy miért csak a defekthez hasonló kényszerhelyzetekben kellene elővennünk ezt környezetkímélő közlekedési eszközt? Íme, a tökéletes megoldás a nagyvárosi dugók és a hatalmas légszennyezettség enyhítésére. Az elővárosokból ingázók, valamint a belvárost autóval megközelítő sofőrök leparkolnak az erre a célra kialakított parkolókban, és ezzel időt, valamint dugódíjat spórolva haladhatnak tovább.