Öko-drive

Mekkora ökolábnyomot jelent 1,6 km biciklizés?

2010.06.11. - 10:34  |  Nincs hozzászólás

A guardian munkatársa utánajárt, hogy melyik, a biciklizéshez szükséges energiát biztosító étel fogyasztásával tudjuk elérni a legkisebb szénterhelést. Érdekes részletek derültek ki.

A szerző abból indult ki, hogy átlagosan 50 kalóriát égetünk el egy mérföld biciklizéssel. Ezt az értéket nagyban befolyásolják testi adottságaink, az útviszonyok (emelkedőn vagy síkságon haladunk) és az, hogy mennyit használjuk a féket. A mozgáshoz szükséges energiát mindannyian különböző ételekből nyerjük, és ez alapján ki lehet számolni, hogy melyik étel fogyasztásával terheljük legkevésbé a környezetet.

A legkörnyezetkímélőbb emberi üzemanyag a banán, mely egyben a leghatékonyabb is a szervezet számára. A banánt természetes napfény érleli, nem kell mesterséges eljárásokhoz folyamodni, ezzel is kímélve a környezetet. Tartóssága miatt hajón szállítják, ami sokkal kisebb környezetszennyezést jelent a repülőnél. Ráadásul a banánhéj kitűnő ellenállósága miatt nem kell külön csomagolóanyagot használni, ezzel is kímélve a környezetet. Az ötven kalóriát biztosító banán 65 gramm széndioxiddal terheli a környezetet.

Második helyen a gabonapehely áll, melyből a megfelelő mennyiség 90 gramm CO2 szennyezéssel jár. A következő a bacon 200 gramm széndioxiddal. Ha két személy a biciklizéshez szükséges kalóriabevitelt sajtburgerrel biztosítja, az ugyanakkora terhelést jelent, mintha autóval közlekednének. A lista végén a spárga áll, melyet repülővel szállítanak a világ másik oldaláról. Az egy mérföld megtételéhez szükséges energiát biztosító spárga elfogyasztása jobban terheli a környezetet, mintha Hummerrel tennénk meg ugyanazt az utat. A lista utolsó helyezettje 2,8 kg széndioxiddal járul hozzá a légszennyezéshez egy mérföld megtétele során.

A biciklizéssel keletkező ökolábnyomnál figyelembe kell venni a terhelést, melyet a bicikli előállítása és használata, valamint a védőfelszerelések jelentenek.
Végeredményben, a sok tényező ellenére kijelenthető, hogy a biciklizés tízszer környezetkímélőbb, mint az autózás.

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »