Öko-drive

Környezetkímélő modellekkel támad a Ford

A Ford tervei szerint tíz éven belül minden negyedik típust alternatív üzemanyag fog hajtani. A környezetbarát offenzíva mértéke sok tényezőtől függ.

A gyár célkitűzésének megfelelően 2020-ra az eladott autók negyedének teljesen elektromos, hibrid, vagy un. plug-in hibrid (konnektorról tölthető) meghajtású gépjárműnek kell lennie. Ráadásul, egy éven belül bemutatkozik a vállalat teljesen elektromos, zéró emissziós típusa.

A nagyra törő terveket Nancy Gioia, a Ford elektromos autók fejlesztéséért felelős részlegének vezetője jelentette be, megjegyezve, hogy az előirányzott számokat több tényező is befolyásolja. Ezek többek között a technológiában bekövetkező gyors változások, az akkumulátorárak csökkenése és egyéb bizonytalan tényezők. Ennek megfelelően a környezetbarát modellek aránya valahol 10 és 25 százalék között fog alakulni.

A következő három évben legalább öt, lítium-ion akkumulátorral üzemelő típust kíván bemutatni a gyártó. A cég az elektromos autók fejlesztésére és gyártására 1 billió dollárt fordít.