Öko-drive

Győri egyetemisták napelemes autókért

A győri Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy Team idén harmadszor nyert napenergia kategóriában első helyezést a Shell Eco-Marathon versenyen. A Rába Ringen fontos teszteket végeztek el az autóval, ahol közben sokféle elektromos jármű is megfordult.

A Kisalföld cikke szerint a félnapos mérés alapján kiderült, hogy megfelelő időjárás mellett egy nap alatt 220 kilométer fölötti futást tud teljesíteni a SZEvolution autó, vagyis a hétfői zavartalan napsütésben Cegléden túlra juthattak volna – persze ha lenne olyan út, amin a 18 km/óra átlagsebességű jármű haladhatna. Mivel a mérés reggel 7-kor indult, ezért ˝csak˝ 114,9 százalékos lett az energiamérleg, tehát közel 15%-kal termeltek több energiát a napelemek, mint amennyi az autó és a sofőr mozgatásához kellett. ˝Másként: hat órán keresztül ingyen autóztunk, és a végén az akkumulátorokban több energia volt, mint induláskor˝ – fogalmazott Pup Dániel.

A megtett 29 kör, vagyis 110,11 kilométer alatt az autó tökéletesen működött. Jövőre is tervezünk tesztnapot, mert nagyon sok adat kiderült, ami lényeges a további fejlesztésekhez, például a fogyasztás és a légellenállás különböző sebességeknél. Hátra van még az autóban lévő adatgyűjtő rendszer kiértékelése, amiből sokat tanulhatunk. Ez volt eddig a legkomolyabb tesztünk – köszönjük a lehetőséget a Rába Járműipari Holding Nyrt.-nek, a Széchenyi-egyetemnek és az Intermotor Team-nek.˝