Öko-drive

Gyorsabb, tisztább: E85

A versenytechnikában még idegenkednek az alternatív üzemanyagok alkalmazásától. Francia kutatók által publikált eredmények hozhatnak változást ezen a téren.

Az autóversenyzés klasszikus szabálya, hogy minél tisztább és hatékonyabb üzemanyagot kell kifejleszteni. A Zöld Projekt, vagyis francia kutatók egy csoportja rájött arra, hogy a modern üzemanyag-befecskendezővel ellátott motorok, amelyeket E-85-tel hajtanak meg, nagyobb teljesítményre képesek, mint azok a motorok, amelyekbe karburátor fecskendezi a kiváló minőségű üzemanyagot. A tisztább égésű üzemanyag-befecskendező már a 80-as évek óta leváltotta a karburátort, a versenyutókat leszámítva.

„Ezekkel a teszteredményekkel azokra az elterjedt és megkövült tévhitekre sikerült rácáfolni, miszerint a karburátorral a motor nagyobb teljesítményre képes, mint az üzemanyag-befecskendező rendszerrel felszerelt motorok, másrészt hogy az E-85 (amely mellesleg olcsóbb, mint a piacvezető üzemanyagok) nem alkalmas versenyautók meghajtásához”-  mondta Forrest Jehlik, a Zöld Projekt vezető mérnöke.