Öko-drive

Intelligens hangú elektromos autók

A dán ECTunes nevű cég terméke jelentheti a megoldást a veszélyre, amely a hangtalanul suhanó elektromos autóknál léphet fel.

Figyelmetlen és kapkodó gyalogosok, látássérült emberek – számukra akár közvetlen veszélyt is jelenthet egy-egy hibrid, vagy elektromos jármű. Ezek a típusok a belső égésű motorral hajtott autókhoz képest gyakorlatilag menetzaj kibocsátása nélkül képesek közlekedni. Különösen veszélyes lehet a hangtalan autózás, ha egy nagyvárosi, számtalan zajforrással rendelkező közegről van szó.

Az esetleges balesetek elkerülését is szolgálja a Horsensben alapított ECTunes fejlesztése. Az autógyártók, a kormányok és a lakosok is régóta számoltak az elektromos autók zajtalanságában rejlő kockázatokkal. Az ECTunes az első vállalatok között szerepel, akik reagáltak a problémára. Japánban például már kapható a Toyota Prius-hoz egy utólagosan beszerelhető készülék. Az ECTunes minden típushoz szeretne megoldást kínálni.

Amitől a termék igazán innovatív és intelligens, hogy a jármű által kibocsátott zaj mértéke függ a haladási iránytól, a sebességtől, és a fékezés mértékétől. Egyenes vonalú haladáskor csak az autó elejénél hallható a hang, így az autóval párhuzamos járdán sétáló gyalogosokat nem zavarja a hanghatás.


A cég megpróbál egyezségre jutni az autógyárakkal, hogy licensz formájában elismerjék a terméket, és minden típushoz hivatalosan kínálják. Ha ez nem sikerülne, akkor utólagosan beépíthető termékként kerül a piacra.

A mérnökök kreativitásán és a gyártók rugalmasságán is múlik, hogy mennyit kell várni egy olyan verzió megjelenésére, amely lehetővé teszi, hogy tetszés szerinti motorhangok közül választhassunk. Képzeljük el, amint egy Nissan Leaf Ferrarikat megszégyenítő hanggal halad el mellettünk…

YouTube előnézeti kép