Öko-drive

Zéró emissziós a 2011-es Év autója

Az 59 tagú zsűri szavazatai alapján a Nissan Leaf szélvédőjén köszön vissza jövőre az Év autója matrica – kivéve hazánkat, mivel a típust nálunk (egyelőre) nem forgalmazzák.

Az elektromos autó 257 ponttal végzett az első helyen, kilenc ponttal megelőzve a második Alfa Romeo Guliettát. A harmadik helyezett Opel Meriva 244 pontot gyűjtött össze.

A döntőben hét modell szerepelt és a zsűritagoknak 25 kiosztható pontból kellett gazdálkodniuk. Egy modellre maximum tíz pontot adhatnak és minimum öt típust kellett értékelni.

Az idei volt az első szavazás, melyből egy alternatív hajtású modell került ki győztesen. A Nissan Leaf mozgatásáról a padlólemez alatt elhelyezett lítium-ionos akkumulátorok gondoskodnak. Ezek összteljesítménye 107 lóerő és mintegy 160 kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé – ebből adódóan az elsődleges „élettere” a város.

 

A magyarországi forgalmazást két dolog is hátráltatja: a magas vételár és a megfelelő töltőhálózat hiánya. A Leaf ára, az egyes országokban bevezetett ösztönző programok eltérése miatt, nagyjából nyolcmillió forintnak megfelelő euróba kerül.

A szavazás végeredménye is mutatja, hogy lassan a szaksajtó is kezdi elfogadni az alternatív hajtás létjogosultságát.