Öko-drive

Napelem a Renault F1 versenyautóin

Egyelőre nem alternatív hajtásról, csupán a Renault Forma 1-es autóin is látható támogatóról van szó. A kínai napelem és napkollektor gyártó a csapat egyik kiemelt szponzora.

A jövőre Lotus Renault GP Team néven induló istálló az első, mely megújuló energiával foglalkozó partnerrel kötött megállapodást. A Trina Solar logói az idei szezonban az autó orrkúpján voltak láthatóak, és bérelt helyük jövőre is biztosan megmarad.

A Trina Solar termékei az egész világon megtalálhatóak, így Európa több országában (Olaszország, Spanyolország, Belgium) is szerepelnek projektjeikkel. A cég nem csak előállítja az egyes elemeket, hanem üzembe is helyezi azt a felhasználóknak, így fedve le az teljes láncot a gyár és a végfelhasználó között.

John Susa, a vállalat marketing igazgatója elmondta: „Cégünk bízik benne, hogy a megállapodás révén a Trinar Solar ismertsége nőni fog az olyan fontos piacokon, mint Olaszország és Németország. Ezeken a területeken a Forma-1 is rendkívül népszerű, és a lakossági szegmens üzletágunk egyik kiemelkedő fontosságú összetevője.”

Egy Forma 1-es szponzoráció összege függ a logó helyétől és annak méretétől is. A Formula Money piackutató számítási alapján a Trina Solar hozzávetőleg kétmillió dollárral gyarapítja a csapat bankszámláját. „ Ez egy nagyon költséghatékony kampány” – teszi hozzá az igazgató.

A Forma 1 is nyit a zöld technológiák irányába, erre jó példa a jövőre újra használatba lépő KERS, azaz fékenergia visszanyerő berendezés. Oldalunk is beszámolt már a tervezett lépésekről, mellyel a királykategóriát szeretnék zöldebbé tenni.

Elképzelhető, hogy nem csak a versenyautókat igyekeznek környezetbaráttá tenni, hanem a pályákon található kiszolgáló létesítmények energiaellátását is megújuló energiával fogják biztosítani.

-dg-