Öko-drive

Taxi és New York

New York nevezetességei közé nyugodtan sorolhatjuk a taxikat is. Az amerikai nagyvárosban 600 000 ember ül be naponta a sárga színű kocsikba és a város szeretné környezetbaráttá tenni az utasszállító flottát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Yellow Cab társaság és New York önkormányzata közösen írta ki a „Holnap Taxija” pályázatot, melyre környezetbarát elképzeléseikkel nevezhettek a gyártók.  Íme a három döntős!

Több szempontból élvez előnyt a Ford Transit Connect elektromos változata: esetében egy bevált, akár holnaptól üzembe helyezhető konstrukcióról beszélünk. Jelenleg az utcákon szolgálatot teljesítő több mint 13 ezer taxi többsége a V8 –as motorral hajtott Ford Crown Victoria. New York és a Ford barátsága a taxizás területén több évtizedes hagyományokra nyúlik vissza – az elbírálásnál ez hatalmas előnyt jelenthet.

A Transit hatótávolsága 130 kilométer, mely kíméletes használat mellett tovább növelhető.

A Nissan NV200 szintén meglévő technikára épül. Alapja az Év autója címet frissen elnyert Nissan Leaf. Hajtása szintén elektromos, és hasonlóan a Fordhoz, egyszerre csak három utast tud szállítani. Amerikában tilos a vezető mellett utaznia a kliensnek, így csak a második, háromszemélyes üléssorban ülhetnek az utasok.

Több érdekességgel is szolgál a harmadik esélyes, a török Karsan. Az autót egyelőre csak képekről ismerhetjük, valamint a műszaki paraméterekről sem közölt adatokat a gyártó. Az ülésrendezésnek köszönhetően négy utast szállíthat egyszerre a jármű: egy háromszemélyes sor az utastér végén, és egy egyedülálló ülés vele szemben.

Az utasok a hatalmas üvegtetőn keresztül gyönyörködhetnek a felhőkarcolók látványában, a látnivalókról és a viteldíj alakulásáról digitális kijelzőn tájékoztatja őket a fedélzeti elektronika. Sikeres pályázat esetén 150 millió dollárt fektetnének a vállalkozásba a törökök és London, Dubai, valamint Isztanbul utcáit is megpróbálnák bevenni.

Ford Transit Connect

Nissan NV200

Nissan NV200

A Karsan utastere felülről...

... és közelebbről