Öko-drive

Bamboosero – bicikli bambuszból

A kaliforniai Craig Calfee fejéből pattant ki az ötlet, hogy bambuszból tervezzen bicikli vázat. Tizenöt évnek kellett eltelnie, hogy a kétkerekű széles körben elterjedjen.

A bambusz bicikli idén bekerült a World Challenge pályázat 12 döntőse közé. A kiírásra a világ bármely országából pályázhatnak, ahol környezettudatos helyi kezdeményezésekkel járulnak hozzá az elmaradott vidékek felzárkóztatásához. Idén több mint 800 pályamű érkezett, ami tovább növeli a Bamboosero érdemeit.

Zambiában, ahol elsőként kezdték el gyártani a bambusz biciklit, a munkanélküliség 50 százalék feletti. A Bamboosero könnyebbé teszi a falvak közti közlekedést, az élelmiszer ellátást, és munkahelyeket is teremt.

A gyorsan növő bambusz kitűnő alapanyag: környezetbarát, erős és flexibilis. Az előállításhoz nincs szükség elektromos áramra, és helyben dolgozzák fel. További előnye a fémmel szemben, hogy nem rozsdásodik. A már kész vázat vízálló réteggel vonják be, így a tartóssággal sincsenek gondok.

A Bamboosero több változatban is kapható: versenybicikli, mountain bike és teherszállításra alkalmas típus is megtalálható a kínálatban.

A cég számos kétkerekűt adományoz a helyieknek, illetve megvásárolhatóak Európában és Amerikában is. Az egyetlen szépséghiba az ár: egy alap váz 700 dollárba kerül, míg a legolcsóbb komplett bicikliért közel 1200 dollárt kell fizetni.