Öko-drive

Szélenergiával hajtott Hot Rod koncepció

Múlt és a jövő találkozása a francia Thierry Dumaine által tervezett „Ventile” tanulmányautó, melyet a Michelin rendhagyó dizájn pályázatára nevezett be alkotója.

Az 51 éves tervező azon kevés pályázók közé sorolható, akik igyekeztek retro hangulatot adni elképzeléseiknek. Az autó formája az amerikai Hot Rodokat idézi, de az átlátszó és szuper könnyű anyagokból tervezett karosszéria alatt igazi zöld technológia rejlik.

A koncepció – a tervező eredeti szándékának megfelelően – igazán figyelemre méltó: a közlekedési eszközöket illetően ritkán merül fel a szélenergia, mint lehetséges alternatív hajtásmód. Az autó középpontjában egy nagy ventilátort helyezett el, melyhez két motor is kapcsolódik. Az elektromos erőforrást a hátsó, míg a hagyományos aggregátot az első tengelyre “ültette” a tervező.

"Ventile"

A központi turbinát a szél működtetné, mely energiát táplálna az elektromos erőforrást ellátó akkumulátorba. Szélcsendes időben utóbbi segítségével tudunk közlekedni, illetve végső megoldásként a hagyományos motorra támaszkodhatnánk.

De ez nem minden! A tanulmány kerekei szintén ventilátorként működnének, melyek hozzájárulnának a szükséges mozgási energia előállításához. A kerekek szélein két vékony gumicsík gondoskodik a megfelelő tapadásról. Az abroncsok között „legyezőket” helyezett el Dumaine, hogy a tökéletes légáramlást biztosítsák. A haza útviszonyok ismeretében nehéz elképzelni, hogy a kerekek ne essenek szét apró darabokra pár száz méter megtétele után…

A vakmerő elképzelés mindössze 350 kg önsúllyal rendelkezne, ha valaha gyártásba kerülne.

A többi pályaművet itt találod.