Öko-drive

Kenyai bioüzemanyag projektet támadnak a környezetvédők

Több környezetvédő szervezet is kifogásolja a Kenya egyik tengerparti üdülővárosa mellé tervezett jatropha ültetvény létrehozását. Véleményük szerint a bioüzemanyag nagyobb légszennyezéssel járna,mint fosszilis társai.

Az olasz Nuove Iniziative Industriali kenyai frenchise partnere Malindi városa mellett egy 50 000 hektáros jatropha ültetvény művelését tervezi.

„Számításba véve a gyártással és feldolgozással járó széndioxid terhelést a jatropha kétésfélszer, vagy akár hatszor nagyobb szennyezést jelentene a fosszilis üzemanyagokkal szemben” – jelentte ki az ActionAid, a Nature Kenya és a British Royal Society for the Protection of Birds.

A szervezetek állítása szerint a projektet az Európai Unió kereskedelmi érdekei vezérlik, mivel az unió 2020-ra kitűzött célja, hogy a szállítmányozáshoz felhasznált energia 20%-át bioüzemanyagokkal kell biztosítani.

„Botrány, hogy az EU országok a klímaváltozás zöld alternatívájaként állítják be a bioüzemanyagokat. Hasonlóan a legtöbb bioüzemanyaghoz, végül a jatropha is növelheti a széndioxid kibocsátást” – érvelnek a projekt ellenzői.

A Nuove Iniziative Industriali azzal próbálja hatástalanítani az ellenérveket, hogy több száz munkahelyet teremtenének az ültetvény létrehozásával.

A jatropha eredetileg Dél-Amerikából származó cserje, mely jól tűri a szárazságot és magvai olajat tartalmaznak.

A ENSZ Környezeti Programja 2009-ben úgy találta, hogy a jatropha hozzájárulhat az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez, ha művelés alól kivont területeken termesztik. Amennyiben a művelés hatására változás történik a talajhasználatban, akkor ennek az ellenkezője történik és elvesznek a zöld szempontok.