Öko-drive

Cserélni vagy tölteni?

Az elektromos autókkal kapcsolatban gyakran hallható ellenérv, hogy töltésük órákat vesz igénybe, így ha nem tervezünk előre, könnyen áram nélkül maradhatunk útközben. Ráadásul a töltőhálózatok kiépülésére is várni kell még.

Ezekre a problémákra jelenthetnek megoldást a kaliforniai Better Place által fejlesztett, az akkumulátorok gyors cseréjére szolgáló állomások. Az építmények nagyon hasonlítanak a gépi mosókhoz, illetve közös vonással is rendelkeznek: mindkettő teljesen automatizált, tehát a sofőrnek ki sem kell szállnia a járműből.

Csupán három dologra van szükségünk: egy azonosító kártyára, egy Renault Fluence Z.E. elektromos autóra és az akkumulátor cseréjét elvégző állomásra. Az Izraelben(!), egészen pontosan Ekron városában üzembe helyezett létesítmény használata valóban egyszerű. Miután a számítógép leolvasta a kártyáról az adatainkat, továbbítja őket a központi nyilvántartásba – ezzel válunk jogosulttá a szolgáltatás igénybevételére. Az autót a rendszer igazítja be a megfelelő állásba, majd robotkarok segítségével kiveszi a lemerült telepet és újat tesz a helyére. A folyamat teljesen automatizált és kevesebb mint 5 perc elteltével feltöltött akkumulátorral autózhatunk tovább.

A dolog szépséghibája, hogy egyelőre csak a francia gyártó kocsijához van kalibrálva a szerkezet, így egy Nissan Leaf-el hiába próbálnánk meg bebocsátást nyerni…

Egy negyven állomás kivitelezését tartalmazó projekt keretein belül további kilenc cserepontot fognak év végéig felépíteni Izraelben. A cég már 400 szerződést írt alá az országban különböző parkolóház tulajdonosokkal, melyek értelmében további állomásokat fognak kiépíteni.

Japánban a Nissan Qashqai elektromos változatára állították be a rendszert

A közel – keleti országon kívül még Dániában és Japánban működik Better Place által tervezett csereállomás.

YouTube előnézeti kép