Öko-drive

Putyin látogatása Megvegyevnél egy orosz fejlesztésű hibriddel

Az orosz miniszterelnök a multimilliárods Prohorov érdekeltéségbe tartozó vállalat által fejlesztett dízel hibriddel látogatta meg Medvegyevet.

„Szeretnék elmenni a Yo-mobiloddal Dmitrij Anatoljevicshez (Medvegyev) és megmutatni neki. Remélem nem fog szétesni az út alatt” – ezekkel a szavakkal kedveskedett Putyin Prohorovnak a Moszkva melletti találkozón.

A köztudottan autókedvelő miniszterelnök 5 kilométert tett meg Medvegyev Gorkiban található otthonáig. A hosszúnak éppen nem nevezhető tesztutat meghibásodás nélkül teljesítette az orosz ökoautó.

Prohorov szakemberei meglehetősen egyedi technikát alkalmaztak az autó tervezése során. A tisztán gázolaj és elektromos üzemmódban is használható járművet Wankel motor hajtja, az energia tárolását kondenzátorokkal oldották meg a lítium-ion akkumulátorok helyett.

Medvegyev és Putyin a Yo-mobilban

„A lítium-ion akkumulátor zsákutca” – vallja az autó fejlesztője, Andrei Biryukov.

A kondenzátorok közvetlenül a motorból nyerik az energiát és nem kell őket hálózatra csatlakoztatva tölteni.

Az autó sorozatgyártását 2012 második felétől tervezik és évente 10 000 autó fog legördülni a gyártósorról. Az átlagfogyasztást 3,5 literben adták meg, míg a kocsi indulóára várhatóan 16 000 dollár lesz.