Öko-drive

Ronda és finom

Két mongol üzletember gondolt egyet és megkérte a Mercedest, hogy építsem számukra egy minden igényt kielégítő expedíciós járművet. Ebből született a 800 000 eurós Zetros.

Kezdjük a technikai adatokkal! Az erőt egy 7,2 literes, 326 lóerős sorhatos dízelmotor garantálja, melynek maximális nyomatéka 1300Nm. Utóbbi már 1200 és 1600-as fordulatszám között rendelkezésre áll. Azért, hogy a sivatag közepén magára maradt üzletembereknek ne kelljen aggódniuk a legközelebbi benzinkút miatt, egy 500 literes üzemanyagtartályt tölthetnek tele gázolajjal.

Az éjszakában rengeteg kiegészítő világítás garantálja a világosságot és a parkolásból eredő balesetek elkerüléséhez a tolató kamera automatikusan aktivizálódik hátramenetben. A két pótkereket a Zetros hátulján kialakított, emelőrendszeres technikával működő „polcon” helyezték el a gyáriak, melyről a tetőcsomagtartót is könnyedén elérhetik a vadászatban megfáradt mongolok. A nehezen megközelíthető szűk járatok felfedezésére pedig igénybe vehetik az autó hátuljában külön garázzsal rendelkező quadot.

Ha éppen egyetlen vadat sem sikerülne elejteni, a jókedvről a luxus színvonalú lakótér gondoskodik. Hálószoba, zuhanyzó, bárpult, 6 fő számára kényelmes bőr ülőgarnitúra, Bose hifi rendszer, Mac mini média két tévével és W-Lan Routerrel. Csak néhány dolog a gyönyörűen burkolt lakrész felszereltségei közül.

De mégis, mi ebben a több tonnás szörnyetegben a környezetbarát?! Apróság, de a gyártó környezettudatosság iránti elkötelezettségét is jelzi, hogy a fedélzeti elektronika ellátását a tetőn elhelyezett két darab 80 Wattos napelemmel oldották meg. A napenergiát négy darab 220 Ah akkumulátorban tárolják.

Viccesnek tűnhet, hogy környezetvédelemről beszéljünk a Zetros esetében, hiszen a kocsi orrában egy 7,2 literes motor falja a gázolajat, tehát a mindent felforgató környezettudatosságtól azért messze áll a jármű. A szándék azonban jelzi, hogy a gyártók az ipar minden szegmensére igyekeznek kiterjeszteni a zöld technológiát. Még egy ekkora behemótnál is…