Öko-drive

Lito Green Motion Sora

Lassan eljön az ideje, hogy belássuk, a környezetbarát járművek formája nem a funkcionális kompromisszumok által diktált követelmények torzszüleménye. Legalábbis vannak kivételek. A Lito Green Motion csapat Sora nevű elektromos motorja ráadásul nagyon jól néz ki.

Szögezzük le, hogy nem egy pár év múlva megvalósuló tanulmányról van szó, mivel az idei Forma-1-es Kanadai Nagydíjtól indul az elektromos motor forgalmazása. A cafe racerek, street fighterek és bobberek stílusát ötvöző formatervet egy kis létszámú motorfanatikus mérnökcsapatnak köszönhetjük. Első ránézésre megállapítható, hogy a kanadaiak kétéves tervezőmunkája meghozta a gyümölcsét.

Lito Green Motion Sora

A folyadékhűtéses, háromfázisú indukciós motorhoz egy 12 kilowattórás lítium-polimer akkumulátor biztosítja az energiát. Százra négy másodperc alatt gyorsul a gép és a fokozatmentes (CVT) váltónak köszönhetően egészen 200km/órás sebességig tart a megszakítások nélküli gyorsulás. Egy töltéssel 300 kilométert tehetünk meg.

A motorba nem csak egy egyszerű érintőképernyős GPS került beépítésre, hanem a Safe Range System segítségével mindig elérjük a célunkat. Elég megadnunk a célállomást és a rendszer úgy osztja be a rendelkezésre álló energiát, hogy biztos megérkezzünk.

A tervezők mindent beleadtak, hogy egy igazán ütőképes motorral álljanak elő. Az ülést egy gomb segítségével elektromosan igazíthatjuk az aktuális vezetési stílusunkhoz. Ha városban közlekedünk, érdemes magasabbra emelni, míg országúton és nagy sebességű haladáshoz egészen lesüllyeszthetjük.

Az első tulajdonosok októberben vehetik birtokba a Sora-t, melyért mindössze 44 000 dollárt kér a Lito Green Motion