Öko-drive

Biológiai úton lebomló autó

A Phoenix a világ első biológiai úton lebomló autója. A névválasztás nem véletlen: a formaterv kísértetiesen hasonlít a Jurassic Parkban szereplő ősmadarakra.

Íme a jövő: bambuszból és nádból készült autó, mely nem a roncstelepen fejezi be a pályafutását. A Phoenix megalkotása két termékdizájner, Kenneth Cobonpue és Albrecht Brickner nevéhez fűződik. A 3,8 méter hosszú autót mindössze tíz nap alatt építették bambuszból, nádból, acélból és nejlonból.

„A projekt célja, hogy bemutassuk a környezetbarát autókkal kapcsolatos lehetőségeket, melyben a természetes rostok alkotta fonott burkolat párosul kompozit anyagokkal és zöld technológia hajtja őket” – fűzi hozzá Cobonpue.

A Phoenix burkolatát úgy tervezték meg, hogy élettartama igazodjon a fogyasztók autóbirtoklási szokásaihoz. Ez azt jelenti, hogy a fejlett nyugati régiókban öt évre tervezik az életciklusát (mivel ott gyakrabban cserélik az autóikat a vevők), míg más országokban 10-20 éves élettartammal számolnak.

Természetesen a „karosszériát” könnyen és nagyon alacsony áron lehet cserélni, így annak sincs akadálya, hogy tovább használjuk az autót.

Phoenix - biológiai úton lebomló autó

Arról még nincsenek információk, hogy a hajtást milyen rendszerrel oldanák meg, de az alacsony súly miatt valószínű, hogy egy egyszerű elektromos hajtás is megfelelne.

Hogy mennyire kell komolyan venni a biológiai úton lebomló autó ötletét, meglehetősen kérdéses. Az biztos, hogy első hallásra könnyen rövidzárlatot okoz az olvasók többségénél. Arról nem beszélve, hogy egy esetleges törésteszt milyen eredménnyel zárulna…

Egy biztos, ha Steven Spielberg tervezi a Jurassic Park folytatását, még az is lehet, hogy nem csak a levegőben lesznek Phoenixek.

Amikor a farok csóválja...

Amikor a farok csóválja...