Öko-drive

Bormámoros királyi esküvő

Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjét az egész világ figyelte, de egy apró részlet elkerülte a sajtó és a lelkes közönség figyelmét: az ifjú pár sétakocsikázásában kulcsszerephez jutott a bor.

Természetesen nem arról van szó, hogy Vilmos herceg felöntött volna a garatra, mielőtt elvitte Cambridge hercegnőjét egy körre a publikum előtt. Ezt a lehetőséget hagyjuk meg Harry számára.

A bor az esküvőn használt Aston Martin DB6 MKII Volante hajtásához szolgált alapanyagként. A Seychelles kék kabriót Vilmos kérésére alakították át az angol gyár szakemberei úgy, hogy a hathengeres motor etanollal is működhessen. Az üzemanyagot az angol szőlőskertekben feleslegessé vált borból készítik. (Az EU szabályai tiltják, hogy kereskedelmi forgalomban értékesítsék az előírt mennyiségen felül keletkező nedűt.)

A beavatkozásnak köszönhetően az autó sikeresen alkalmazkodott az új, de meglehetősen drága technikához, így 22 literes átlagfogyasztással számolhat Vilmos herceg.

Vilmos herceg és Kate Middleton az Aston Martinnal

Az Aston eredetileg Károly tulajdonát képezte, melyet Vilmos 21. születésnapjára ajándékozott nagyobbik fiának. Az Aston Martinból mindössze 38 darabot építettek, így az etanollal hajtott veterán igazi különlegességnek számít.

A királyi udvarban nem csak Vilmos érdeklődik a környezettudatos autózás iránt. Károly walesi herceg Audikból, Jaguarokból és Range Roverekből álló flottája biodízellel működik, melyet használt étolajból állítanak elő.

YouTube előnézeti kép