Öko-drive

Peugeot EX1 – A nürburgringi rekorder

A francia gyártó tanulmányautója a világ leggyorsabb elektromos sportautója. A Nordschleifén futott 9:01.33 köridő 50 másodperccel jobb a Mini E Race idejénél.

Ezentúl nem csak a Porsche 911 Turbo és Nissan GT-R párbajától lesz hangos a Nürburgring. Illetve motorhangot csak a kettőjük csatája fog hallatni, de elképzelhető, hogy a sajtóban egyre többet olvashatunk majd az elektromos sportautók legjobb köridőért folytatott versengéseiről.

A tavalyi Párizsi Autószalonon bemutatott EX1 koncepció, melynek sorozatgyártását nem tervezik, új távlatot nyithat az elektromos sportautók tervezésében. A mindössze 0,9 méter magas és 1,7 méter széles összkerékhajtású sportkocsit egy-egy, a tengelyeken elhelyezett villanymotor hajtja. Ezek együttes teljesítménye 340 lóerő és egyenként 240Nm állandó nyomatékot biztosítanak.

A kétüléses autó kitűnő alap lehet a Peugeot számára, ha vezető szerepet szeretnének elérni a jövőben az elektromos sportautók számára létrehozott szakágban. Az még kérdéses, hogy mennyit kell várni egy ilyen versenysorozat kiírásához…

YouTube előnézeti kép